bdf.brcko@gmail.com

Tužilaštvu Brčko Distrikta uručeno priznanje za poseban doprinos transparentnosti

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dobitnik je ovogodišnjeg priznanja za poseban doprinos transparentnosti pravosuđa u BiH, koje za službenike za odnose s javnošću u pravosudnim institucijama prvi put dodjeljuje Misija USAID-a u BiH, u okviru projekta Pravosuđe protiv korupcije. Priznanje je dodijeljeno i Samiru Beganoviću, sekretaru Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

“Dugogodišnje zalaganje rukovodstva i uposlenika ove institucije da njihov rad bude što transparentniji, a informacije dostupne medijima i javnosti prepoznat je i nagrađen dodjelom ovog priznanja. Ovo je samo potvrda da je ovakav pristup transparentnosti prema javnosti dobar, a na čemu težimo od same uspostave Tužilaštva Brčko distrikta”, istakao je Zekerija Mujkanović, glavni tužilac ove institucije.

Cilj ove aktivnost je ukazati na važnost kvalitetnog informisanja javnosti, što je presudno za vraćanje povjerenja javnosti u sektor pravde, te na nezamjenjivu ulogu koju glasnogovornici imaju u tom procesu, istakli su iz Misije USAID-a u BiH.

Nakon rangiranja i ocjene pristiglih prijava od strane posebnog stručnog žirija projekta, priznanje za poseban doprinos transparentnosti pravosuđa u 2022. godini dodijeljeno je Samiru Beganoviću, službeniku za odnose s javnošću Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

“Kao jedna od prednosti koju ističem u radu ove institucije jeste naša stalna i proaktivna komunikacija sa javnošću, pri čemu pod tom komunikacijom podrazumijevamo da ne čekamo zahtjeve za pristup informacijama, nego takve informacije sami prepoznajemo i plasiramo putem sredstava informisanja i drugih kanala  komunikacije”, naglasio je Beganović.

Cilj organizatora „Projekta Pravosuđe protiv korupcije“ bio je nagraditi glasnogovornike koji su napravili pozitivan iskorak u oblasti jačanja transparentnosti, kao i stimulisati sve službenike za odnose s javnošću pravosudnih institucija da budu efikasniji u budućem radu. Pored toga, cilj je bio i promovisati važnost kvalitetnog i pravovremenog informisanja javnosti, kao i stvoriti poticaj za proaktivan pristup u komunikaciji s javnošću.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno