bdf.brcko@gmail.com

Obilježena godišnjica formiranja 16. Muslimanske narodno oslobodilačke brigade u Brčkom

Brčko je danas, na području Mjesne zajednice Bukvik, obilježilo 79-tu godišnjicu formiranja 16. Muslimanske narodno oslobodilačke udarne brigade. Bila je to prilika da se u Distrikta okupe antifašisti iz BiH, ali i susjednih Hrvatske i Srbije.

“Brigada je formirana na zahtjev druga Rodoljuba Čolakovića, uz Titovo odobrenje, a kod prvog postrojavanja sastojala se od svega dva bataljona i oko 450 boraca, da bi nakon toga prerasla u vrlo respektabilnu i operativnu vojnu jedinicu, kad je riječ o brojnosti ali i borbenim dejstvima širom Jugoslavije“, rekao je predsjednik SUBNOR-a Distrikta Janko Vuković.

Veoma je važno da je brigada formirana u jesen 1943. godine baš u Bukviku kao naselju sa većinskim srpskim stanoviništvom, čulo se tokom današnjeg obilježavanja.

„Tek nakon toga započelo je masovno uključivanje ovdašnjeg stanovništa u Narodno oslobodilačku borbu, odnosno partizane, što je bilo odlučujuće za konačnu pobjedu nad fašistima, samo 20-tak mjeseci kasnije“, istakao je jedini živi brčanski partizan, pukovnik u penziji Šerif Karahasanović.

Kao i obično obilježavanju su prisustvovale brojne delegacije antifašista iz cijele BiH, te susjednih Hrvatske i Srbije. Današnja godišnjica obilježavanja formiranja brigade u Bukviku je iskorištena da se položi cvijeće i na grob Ilije Pajića, dugogodišnjeg predsjednika brčanskog SUBNOR-a.

Izdvojeno