bdf.brcko@gmail.com

Visoki zvaničnici HDZ-a prisustvovali proslavi blagdana “Rane svetog Franje”

Proslavu blagdana „Rane svetog Franje“ na svetištu Zidine – temeljima nekadašnjeg franjevačkog samostana u Gornjoj Skakavi danas su svojim prisustvom uveličali predsjednik HDZ BiH dr Dragan Čović te zajednički kandidat  HNS za hrvatskog člana predsjedništva BiH Borjana Krišto, kao i drugi visoki zvaničnici HDZ-a.

I ovom prilikom je istaknut značaj okupljanja i hodočašćenja zbog potvrde postojanja Hrvata u viševjekovnoj  prošlosti na ovim područjima. Izražavajući zadovoljstvo što je imala prilike prisustvovati ovom misnom slavlju, Borjana Krišto, kandidat za hrvatskog člana predsjedništva je istakla da su poruke propovjednika današnjeg misnog slavlja jasne i, kako je rekla, svima nama danas trebaju poruke poštovanja i međusobnog uvažavanja naših različitosti.

„To je potrebno BiH kao državi tri konstitutivna naroda i drugih koji u njoj žive. Da se međusobno uvažavamo, da uvažavamo naše međusobne različitosti, da na istini i pravdi gradimo bolju budućnost za sve njene narode i građane“, istakla je Krišto.

O značaju Zidina u Gornjoj Skakavi, govorio je predsjednik HDZ-a, Organizacije za Brčko distrikt BiH dr Anto Domić.

„Zidine su kolijevka Hrvata ovoga kraja, kolijevka kršćanstva ovoga kraja. Zidine su mjesto i izvor opstojnosti Hrvata ovoga kraja“, rekao je dr Domić.

On je posebno istakao činjenicu da je Katolička crkva ta koja je, kako je rekao, nosila narod ovoga kraja kroz sve nedaće i suprotstavljala se tiraniji i mnogo jačim neprijateljima kroz vijekove. Domić je podvukao da su Hrvati  opstali i ostali na ovom području i sada su konstitutivni narod. Prema njegovim riječima, visoki zvaničnici i kandidati HDZ BiH su danas pozvani ovdje kako bi osjetili duh naroda, kako bi mogli mogli kroz proces razgovora o ustavnim promjenama i promjenama izbornog zakona znati što narod očekuje od njih.

„Narod očekuje konstitutivnost, očekuje da je hrvatski narod konstitutivan narod, da je katolička vjera uz hrvatski narod, da su naše vrijednosti obitelj, da su naše vrijednosti domovina BiH u kojoj možemo biti ravnopravni sa drugima i nikako drugačije. Ne interesiraju nas građanske opcije, globalizacija ili nove vrijednosti koje nam se pokušavaju nametnuti. Mi smo tradicionalni narod, mi želimo nastaviti tradicionalan život i suživot sa drugima u miroljubivoj koegzistenciji, ali smo svoji na svome i prepoznatljivi po našim vrijednostima“, poručio je dr Domić.

Domić se zahvalio predsjedniku Čoviću i Borjani Krišto, te cjelokupnom izaslanstvu koje je došlo na sveto misno slavlje u Gornoj Skakavi, a sa ovog mjesta poslao i jasnu poruku:

„Mi ćemo ovdje biti kao što smo i bili, još kroz stoljeća“, poručio je dr Domić.

Visoki zvaničnici HDZ BiH u pratnji najviših zvaničnika i kandidata HDZ Organizacije za Brčko distrikt, nakon misnog slavlja na “Zidinama”, prisustvovali su vjerničkom druženju i blagovanju u Gornjoj Skakavi, a potom i obilasku muzeja i Franjevačkog samostana u Dubravama.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno