bdf.brcko@gmail.com

NOVA OBEĆANJA, PREDIZBORNA LUDOVANJA

Na pola puta smo u izbornoj kampanji, a nikad više lažnih obećanja, prazne priče, pa čak i otvorenih prijetnji. Čega li će mo se sve naslušati i nagledati do 2.oktobra ???

Biračko tijelo podijeljeno u više tabora. Jedan tabor (nepismen, neobrazovan, naivan), drugi tabor (navodno demokratskiji, bez konkretnih programa, pun obećanja da nisu kao oni prvi), treći tabor (apstinenti na izborima, fejzbuk revolucionari, obezhrabreni i letargični), četvrti tabor (pokojni, rahmetlije, najvjerniji glasači na svim izborima). Sve isprepleteno porodično-prijateljskim odnosima, kriminalnim radnjama, korupcijom bez presedana….

Svi su oni na meti onih koji već dugi niz godina obnašaju vlast i onih koji bi voljeli da budu vlast.

Obzirom da na predizbornim skupovima nismo u prilici da pitamo bilo koga za program rada, konkretne poteze koje namjeravaju  poduzeti ukoliko budu vladali, pokušat ću da rezimiram neka od prethodnih obećanja, sa lokalnog nivoa, jer svakako opšti izbori Brčko distriktu i ne znače baš previše.

OBEĆALI, PA SLAGALI

Opšti kolektivni ugovor (obećavaju ga sve vlasti, još od osnivanja BD).

Reforma javne uprave (dobro osmišljena mantra putem koje se otvaraju nova radna mjesta za stranački kadrove).

Auto-put (dug i širok koliko i pohlepa onih koji će da se „ugrade“).

Redovno snadbijevanje vodom, reciklaža otpada…….

Elektronska komunikacija u svim sferama upravljanja (dobra prilika za nabavku softvera, licenci, kompjuterske opreme….pinka zagarantovana).

40 mil. KM svake godine na funkcionisanje zdravstvenog sistema konačno daje rezultate (dobijamo novu zgradu za administraciju JZU).

Ukidanje participacije u razmatranju već nekoliko godina.

Poreske olakšice na dobit za bogate.

Povećan porez na nekretnine, da bi pokrpakli budžetske pukotine.

Obrazovni sistem budućnosti (uskoro nastavno osoblje počinje raditi 1:1 sa učenicima………imamo više nastavnika i učitelja od djece u školama).

Zakon o lovstvu je usvojen, ali lovci ne mogu da se dogovore ko će preko koje njive hodit.

Psi lutalice umjesto problema postaju dio turističke atrakcije.

NOVA OBEĆANJA, PREDIZBORNA LUDOVANJA

Povećanje plata i penzija za 50 %, nova radna mjesta

Komšije roboti i Brčko istrgnuto iz RS

Marš na Drinu, RS exit, otcjepljenje

………………………………………………………………………………

Umjesto da ih na predizbornim skupovima pitamo zašto imamo najmanje plate u okruženju, zašto više život nema standard, nego se sveo na preživljavanje, mi plešćemo i vijorimo zastave.

Nama je bitnije da li je neko „sam u autu“ prošao kroz crveno nego što nam u srednjim školama ima oko 500 nepopunjenih mjesta.

Bitnije je „izaći na kafu“ sa budućim zastupnikom nego spremat ispit na faklutetu, jer ti diploma neće dati posao.

O demokratiji u praksi možemo da sanjamo (baš je čudna ta Finska, hoće da smijeni premijerku zbog plesa na privatnoj zabavi, a naš služi kao ANKER, sa optuženičke klupe, kandidatu za predsjedništvo).

Živimo u mitovima iz prošlog stoljeća koji političarima redovno donose lagodne 4 godine mandata, debele bankovne račune i apsolutan nemar spram života običnih ljudi.

U suštini sve bez jasnog plana, konkretnih mjera, uglavnom oslonjeno na želju naroda za promjenom. Ta promjena, ukoliko se i  desi, nažalost će biti po narodnoj SJAŠI KURTA, DA UZJAŠE MURTA.

 

„Nepošteni građanin“

Izdvojeno