bdf.brcko@gmail.com

Osuđujemo iskrivljivanja istine u vezi obilježavanja manifestacije „Bukvik – 30 godina zločina bez kazne”

,, Udruge proistekle iz Domovinskog rata hrvatskog vijeća odbrane Brčko distrikta BiH najošrije osuđuju nedavna događanja i pokušaj iskrivljivanja istine u proteklom ratu na podrudju bivše općine Brčko a u vezi obilježavanja manifestacije ,,Bukvik – 30 godina zločina bez kazne” u organizaciji udruge porodica poginulih boraca Republike srpske Brčko distrikt BiH.

Naime, ovom manifestacijom je u nedjelju 11.09.2022. godine bila predviđena posjeta i polaganje cvijeia ispred objekata u Boiu, Zoviku, Bijeloj i Ulicama u kojima su kako je navedeno boravili,,zarobljeni” Bukvičani 1992.

Na taj dan su sudionici tog događaja položili cvijeće, upalili svijeće u Ulicama, Boću i Zoviku.
Naša reakcija proističe iz toga što u navodima manifestacije kao i u izjavi Predsjednika Organizacionog odbora o ubijanju najmilijih sto su neistinite kvalifikacije, te nije jasno što se time htjelo postići i obilježiti.

Naime, polaganje cvijeća, vijenaca i sl. i paljenje svijeća je inaz pijeteta umrlim ili poginulim osobama i sl.

Obzirom da u gore navedenim mjestima i navedenim objektima nije bilo poginulih osoba niti su postojali logori ved naprotiv, stanovnici Bukvika su smjeSteni u najbolje moguće stambene prostore u datim okolnostima, nejasno je što se htjelo obilježiti i koja poruka poslati.

Reakcija i odziv pozvanih na tu manifestaciju (desetak osoba) najbolje potvrduje točnost naših tvrdnji da u navedenim naseljima:
– nije bilo logora
– stanovništvo je bilo zbrinuto, a ne zarobljeno
– nitko nije ubijen i sl.
što mogu potvrditi mnogi mještani Bukvika a drukčije tvrdnje organizatora neka im služi na čast.”

 

Izdvojeno