bdf.brcko@gmail.com

Siniša Golić predlaže univerzalno rješenje za nazive novih ulica

Brčanska Skupština na posljednjem zasjedanju imenovala je Komisiju za određivanje naziva ulica i trgova u Distriktu. Ova komisija je inače aktuelna tek kad se za nju ukaže potreba, odnosno kada se formira dovoljan broj novih naselja kojima je radi prepoznavanja svakog kućnog broja neophodno dodijeliti naziv ulice.

„Komisija broji devet članova, zastupnika iz sva tri naroda i na nama će biti dosta zahtjevan zadatak da usaglasimo nazive svih novih naselja koja su se u gradskom ili ruralnom dijelu, formirala od kako je Distrikta do danas“, rekao je član pomenute Komisije, zastupnik PDP-a Siniša Golić.

Inače, na svom prvom sastanku članovi će međusobno odabrati predsjednika, a onda krenuti u konkretnu aktivnost određivanja naziva ulica.

„Moguće je da prvi sastanak bude održan već početkom narednog mjeseca, kako bi u skladu sa Poslovnikom o našem radu, započeli konkretno djelovanje“, istakao je Golić.

Sam poslovnik predviđa da Komisija donosi odluke tek ako je većina njenih članova saglasna sa odlukom.

„Svakako da će se odluke donositi konsenzusom u odnosu na prijedloge koje budemo analizirali. Što se mene tiče, ja sam za svako kompromisno rješenje i već sam sad spreman dati neke, rekao bih konstruktivne prijedloge”, naglasio je Golić.

U samoj Komisiji svi članovi su potpuno ravnopravni kod predlaganja, te iznošenja stavova o pojedinim prijedlozima i njihovog usvajanja.

„Ja ću već na prvom sastanku imati prijedlog da ulice dobiju ime po kvartu ili zaseoku u kojem se nalaze, a da se sve ostalo označava brojem. Primjer bi moglo biti naselje „Ilićka“, gdje prvi rimski broj označava broj ulice u naselju a drugi broj je u stvari broj konkretnog objekta odnosno kuće. Na ovaj način bi izbjegli moguću politizaciju oko naziva ulica, a kroz brojčane oznake u potpunosti postigli efekat prepoznavanja svakog od objekata, odnosno kuća u novoformiranim naseljima“, zaključio je predsjednik brčanskog PDP-a i zastupnik ove partije u Skupšttini Distrikta Siniša Golić.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno