bdf.brcko@gmail.com

Otvoreni Balkan, vjekovno stara priča još od Garašanina o svim Srbima u jednoj državi

U press službi prvog čovjeka Vlade Bosne i Hercegovine Zorana Tegeltije očito nemaju volje odgovarati na pitanja kojim povodom i s kojom namjerom je Zoran Tegeltija otputovao na vinsku feštu i samit Otvorenog Balkana u organizaciji Aleksandra Vučića. Ni portparole a očito ni Tegeltiju nije mnogo nasekiralo što Predsjedništvo BiH nije odobrilo njegovo gostovanje na samitu koji je ništa drugo do li pokušaj stvaranja apsolutne srpsko – albanske hegemonije.

Tegeltija je put Beograda otišao bez odobrenja i bez saglasnosti nadležnih institucija BiH oko inicijative Otvoreni Balkan, i to avio servisom Vlade entiteta RS, a tamo ga je dočekala limuzina sa zastavama BiH. A u limuzini omiljeni Vučićev lajavac i portparol “srpskog sveta” Aleksandar Vulin. A onda pravac fešta i isprobavanje raznih sorti vina. Iz Vijeća ministara nam te fotografije nisu dostavili, ali s obzirom kako se “uništio” Vučić, koji je sto muslimana zamijenio sa sto čaša vina, pretpostaviti je i da Tegeltija kuša čašu za čašom.

No, puno opasnije od glavobolje koju će nakon toliko ispijenog vina imati učesnici je stvarna namjera i Tegeltijinog odlaska i onog što će na samitu biti potpisano. Naime, nakon zvaničnih sastanaka uslijedit će potpis sporazuma u oblasti prehrambene sigurnosti. I na prethodnom samitu u Ohridu, potpisani su sporazumi između Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije po kojima će te tri države imati prioritet u međusobnoj razmjeni osnovnih životnih namirnica, kao i na mehanizme sprečavanja reeksporta hrane na treća tržišta.

Ne očekuje se da Tegeltija potpiše bilo šta, jer nije imao ovlasti ni da putuje na pomenuti samit, a kamo li da nešto potpisuje. No, postavlja se pitanje ako je tamo kao kakva ikebana koji je razlog njegovog dolaska. A razlog je da Srbija, odnosno Vučić, u slučaju BiH, želi pokazati ono što pokazuje i u slučaju Crne Gore. Odnosno, da su u vlasti obje države ljudi pod njegovom direktnom kontrolom, bio pijan ili trijezan.

Zato se u formi ikebana političara već drugi put na samitu inicijative Otvoreni Balkan pojavljuju premijeri Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Jedan je Dodikov pijun, de facto i de jure Vučićev potrčko, koji po scenariju srbijanskog predsjednika igra role koje mu se namijene. Skoro pa identično kao i Dritan Abazović, koji doduše nema političku mecenu kao posrednika između velikog vođe i njegove malenkosti, ali zato ima pravoslavnog poglavara kao instruktora i davatelja inputa.

Jasni su to dokazi da Otvoreni Balkan, ma koliko vinskih izlagača predstavili, nije nikakav ekonomski motor za pokretanje ove regije, već vjekovno stara priča još od Garašanina o svim Srbima u jednoj državi. Politike instalisane kako u BiH tako i u Crnoj Gori trebaju svojim kvislinškim potezima poslužiti realizaciji te priče. Neki to, poput Dodika, rade punim plućima, bez zatezanja i skrivanja, neki mučki poput Tegeltije, a neki kao Abazović sakriven iza albanskog identiteta negirajući sluganstvo spram Beograda.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini krajnje je vrijeme da vlast koja će biti izabrana za mjesec dana, barem onaj probosanski dio, krene s donošenjem zakona i propisa kojima će biti kažnjivo ono što ovih dana radi Tegeltija, a predstavnici SNSD-a i HDZ-a već poprilično dugo. Sve to mogu i rade jer nema kazne, čak ni opomene. Ovdje je već prilično živa postala praksa da se napadaju i vrijeđaju oni koji rade ili pokušavaju da rade nešto za državu. Napadi na njih dolaze s više strana i iz različitih pravaca, dok oni koji se formalno i zalažu za BiH šute i ne haju za velikosrpsku beogradsku pijanku na kojoj Tegeltija lažno nosi bosanskohercegovačku zastavu.

U Beogradu se očito malo jelo, mnogo pilo, a najviše kovalo planove kako oteti dio BiH i poklopiti Crnu Goru. A ni BiH ni Crnu Goru u Beogradu nije imao ko da brani. Jer, Bogićević je odavno u penziji, a Đukanovića su velikosrpske snage uz pomoć stranaca uspjele privremeno osujetiti.

Rekao bih da je krajnje vrijeme da neko reaguje, al ono je davno prošlo. Medicinskim rječnikom rečeno i mi i Crnogorci ulazimo u “zlatni sat”, valja pronaći doktora da spriječi izdisaj! Ne za ove, nego za buduće. Jer kvislinzima Zoranu i Dritanu blizu je politički kraj. Prvom ističe mandat, a drugog će se, nadati se, Crnogorci riješiti.

 

Piše: Rasim Belko

Izvor: nap.ba

Izdvojeno