bdf.brcko@gmail.com

Završena Međunarodna likovna kolonija “Naiva na Savi”

U Brčkom je nakon pet dana trajanja danas dodjelom diploma za svih pet učesnika i posebnim priznanjem „Zlatni pjetlić“ koji je dobio Pavel Pavlony Juhas iz Srbije, završena tradicionalna sedma Međunarodna likovna kolonija „Naiva na Savi“ na kojoj je učešće uzelo pet autora naive iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Predsjednik Udruženja ljubitelja umjetnosti Brčko Mladen Filipović kazao je da je na koloniji stvoreno vrijednih 10 djela naive i skulptura, od kojih polovina ostaje u fundusu Umjetničke galerije Brčko distrikta, a polovina u fundusu ULJUB-a.

„Ove godine osim slikara, učešće je uzeo i kipar naive Ivica Tolić iz Hrvatske“, napomenuo je Filipović i dodao da je svaki učesnik kolonije dužan po dva djela ostaviti u fundusu ULJUB-a. Filipović je napomenuo da je obaveza ULJUBA-a koji je i organizator kolonije, temeljem potpisanog ugovora prilikom apliciranja za sredstva, pola radova sa kolonije pokloniti Vladi Brčko distrikta, a po izboru djela kustosice Sonje Đurović.

„Teme za slikare naive na koloniji u Brčkom su slobodne, svako je radio po svom izboru i umjetničkom osjećaju, gdje su uglavnom dominirali zavičajni motivi“, pojasnio je Filipović.

Izložba sa kolonije „Naiva na savi“  planirana je u narednih par mjeseci.

Izdvojeno