bdf.brcko@gmail.com

Zbog dešavanja u Ukrajini prolongirana isporuka dizalice iz Rusije JP Luka

Planirani rokovi druge faze revitalizacije Javnog poduzeća „Luka Brčko“ u čijem se središtu nalazi isporuka nove lučke dizalice iz Rusije, zbog dešavanja u Ukrajini biće prolongirani.

Direktor JP „Luka Brčko“ Perica Josić za Radio Brčko je danas kazao da je prvobitno planirani rok za završetak druge faze bio 7.9. ove godine, što je u praksi značilo isporuku dizalice iz Rusije početkom devetog mjeseca ove godine, a što je sada postalo upitno.

„Mi ćemo i danas i narednih dana imati intenzivne sastanke sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj i sa predstavnicima izvođača radova kako bismo utvrdili rokove i kako bi nam oni dali svoja uvjerenja do kada bi točno oni mogli da završe isporuku dizalice“, kazao je Josić.

Perica Josić

Josić je napomenuo da će od strane predstavnika Luke na sastanku biti traženo tačno obrazloženje razloga kašnjenja isporuke dizalice, te da dostavljač odredi neki rok u kojemu oni mogu dati garanciju da će to i završiti.

„Mi ćemo onda sve to sagledati i nakon toga odlučiti koji će biti naši daljnji koraci u traženju rješenja vezano za isporuku dizalice našem poduzeću“, pojasnio je Josić.

Inače, treća faza revitalizacije Luke Brčko predviđa rekonstrukciju pruge sa izgradnjom pristupne ceste i taj projekat zvanično je započet 1.8. ove godine.

„Prije dva dana izvođač, austrijska firma „Strabag“ je nakon izvođenja geodetskih radova ušla u gradilište na način da mašine krče šipražje i druge prepreke, a ovih dana očekuje se i početak prvih iskopa“, naznačio je Josić.

Ugovorena cijena za ove radove je oko 13,4 miliona KM, rok je 485 dana, a očekivanja su da rok bude ispoštovan.

Josić je kazao da Luka uprkos niskom vodostaju Save ima sreću da ovih dana vrši pretovar određene količine uglja koji dolazi željeznicom, a svake nedjelje se pretovari jedna maršruta od 1.000 tona uglja.

Izdvojeno