bdf.brcko@gmail.com

Promocija knjige Osjetljiva područja-jedna žena protiv ratnih zločinaca

U organizaciji i u prostorijama brčanske Fondacije Legat Ekmečić, sinoć je upriličena promocija knjige Francuskinje Selin Bardet pod nazivom „Osjetljiva područja – Jedna žena protiv ratnih zločinaca“. Sama knjiga ima dva segmenta odnosno pravca. „Prvo tretira problematiku ratnih zločina počinjenih nad ženama u Brčkom, a istovremeno je i na neki način i lični doživljaj same autorice, koja je od 2007. godine bila i pravna savjetnica supervizora za Brčko Rafi Gregorijana.

„Osim želje da zabilježi ratno nasilje i silovanje nad ženama u Brčkom, te kako im pokušava pružiti pravnu pomoć u knjizi su opisana i takozvana „spletkarenja“ predstavnika međunarodne zajednice u i oko Brčkog“, rekla je kazivajući o knjizi predsjednica Fondacije Ekmečić, Sela Ekmečić – Tecilazić.

“Ja sam svoj predgovor ovoj sjajnoj knjizi, čijim izdavanjem smo kao Legat jako ponosni“ nazvala „Gvordijev čvor“ jer je kroz knjigu uočljiva uloga međunarodne zajednice koja nam je pomagala, ali na momente s nama se i poigravala. Istovremeno, mi ni dan danas nismo sigurni istinski trebaju li nam predstavnici međunarodne zajednice, odnosno možemo li s njima ili bez njih normalno živjeti i jesmo li i koliko i u ovom trenutku poligon za njihove eksperimente profesorica Emina Osmić – Hajdarević.

„Knjiga je jako zanimljiva jer pokazuje, kad je rano formiranje Distrikta i njegovo početno funkcionisanje u pitanju, šta se odvijalo „iza kulisa“. Posebno me je dotakao segment u knjizi kada se autorica fokusira na ratni zločin silovanja žena i njena nastojanja da se počinioci zakonski procesuiraju i kazne“, naglasila je Osmić.

O knjizi je govorio i brčanski novinar Sead Burić, koji je i lično poznavao autoricu Selin Bardet. Sinoćnja promocija je iskorištena i da se naglasi kako Legat u svom sastavu ima i izdavačku djelatnost. „Za pet godina našeg egzistiranja izdali smo „Repriont umjetničku mapu crteža starog Brčkog – Mevludina Ekmečića”. Potom smo štampali njegovu i monografiju Seada Ekmečića. Izdali smo i knjigu „Ogledi o Brčkom“, profesora i jednog od vodećih brčanskih intelektualaca Enesa Pašalića. Potom, knjigu o kojoj smo večeras govorili, a u pripremi je i izdavanje naslova „Knjižara Ju – Frans“, koju je inače u Parizu osnovao i držao moj otac Fadil i koja bi trebala izaći iz štampe do kraja godine“, kazala je predsjednica Legata -Ekmečić, Sela Ekmečić – Tecilazić.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno