bdf.brcko@gmail.com

Sjever Kosova: Blokirani prelazi i putevi, prijavljeni pucnji

Na sjeveru Kosova su lokani stanovnici srpske nacionalnosti blokirali glavnu cestu parkiravši kamione nedaleko od graničnog prelaza Jarinja koji se nalazi u Općini Leposavić, javljaju lokalni mediji.

Kosovska policija je potvrdila kako su granični prelazi Jarinje i Brnjak zatvoreni za saobraćaj. Iz policije navode kako je do odluke za zatvaranje graničnih prelaza došlo nakon što su lokalni Srbi blokirali puteve koji vode ka ovim prelazima.

Dodaje se kako je policija informirala građane da koriste druge prelaze.

Policija Kosova je kasno navečer objavila kako su se na sjeveru čuli i pucnji, ali da niko nije povrijeđen. Lajmi.net prenosi navode kosovske policije kako su građani prijavili da su neki albanski građani bili pritvarani i maltretirani.

„Građani su takošer dali informacije da su u nekim slučajevima albanski građani pritvarani i maltretirani, te zadobili povrede, dok su njihova vozila oštećena kroz djelovanje osumnjičenih osoba koje su učesnici organizacije blokiranja ulica“, navodi se u zvaničnom saopćenju.

Ministarstvo odbrane Srbije saopćilo je večeras da Vojska Srbije nije ulazila na teritoriju Kosova.

„Povodom velikog broja dezinformacija koje u etar namerno plasira prištinska administracija i koje se šire putem lažnih naloga na društvenim mrežama i pojedinih internet sajtova, a u kojima se navodi kako je tobože došlo do nekakvih sukoba Vojske Srbije i takozvane kosovske policije, Ministarstvo odbrane saopštava da Vojska Srbije za sada nije prelazila administrativnu liniju i nije ni na koji način ulazila na teritoriju Kosova i Metohije”, navodi se u saopćenju.

Policijske snage kod mosta na Ibru

Kako je za Radio Slobodna Evropa potvrdio Besim Hoti iz kosovske policije, blokada je postavljena kod sela Rudare kod Zvečana, na glavnom putu Priština – Raška, piše kosovska Doha.

Hoti dalje navodi kako je blokada postavljena i kod sela Zupce koje se nalazi blizu autoputa Brnjak – Mitrovica.

“Zna se da su se na zvuk sirena Srbi uvek okupljali jer je to uvek značilo odgovor na neku opasnost. Iznenada je bilo, ali se negde i očekivalo. Okupili smo se u znak protesta protiv odluka vlade Kurtija za licne karte i tablice”, kazao je za RSE jedan od demonstranata kod Rudara.

Isti medij javlja kako je blokiran put i kod Bošnjačke mahale u Mitrovici.

Također navode kako je barikada privremeno uklonjena za prolazak lidera Srpske liste – dominantne stranke kosovskih Srba. U Raškoj su se sastali sa direktorom Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petrom Petkovićem. Uz funkcionere Srpske liste priliku za ulazak iskoristili su i neki građani.

Beta prenosi, pozivajući se na Koha.net, kako se pojačane snage policije Kosova nalaze na mostu na Ibru koji dijeli sjeverni od južnog dijela Mitrovice.

Dodaju kako se u blizini mosta vide specijalne jedinice, kao i snage KFOR-a i italijanski karabinjeri, dok je automobilima zabranjeno kretanje u blizini mosta.

Hoti: Lažna vijest o specijalcima

Zamjenik komandira Kosovske policije za regiju Sjever Besim Hoti potvrdio je za portal KoSSev da je blokiran put u Zubinom Potoku kod Varaga i u Rudaru.

„Došlo je do blokade puta u Zubinom Potoku kod Varaga i u Rudaru. Navodno je proturena lažna vijest da će općina biti blokirana od strane specijalnih jedinica, što apsolutno nije tačno niti postoji takva namjera“, kazao je Hoti za KoSSev, prenosi Beta.

Iz KFOR-a je saopćeno da prate situaciju i prikupljaju podatke.

„Što se tiče sirena za uzbunu koje se već sat vremena neprestano čuju u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, KFOR prati situaciju i trenutno prikuplja informacije“, navedeno je iz sjedišta KFOR-a.

Kurti: Izazovni dani

 

Vučić: Sačuvati mir

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio je ranije danas Albance sa Kosova kao i velike zemlje koje su priznale Kosovo da sačuvaju mir, i uoči primjene odluke Prištine o preregistraciji automobila sa srpskim tablicama poručio da će ako počne maltretiranje Srba na Kosovu, Srbija pobijediti.

Koha dalje piše kako, prema informacijama sa terena, putnicima u Jarinju se savjetuje da se vraćaju za Srbiju, te kako su maskirani ljudi viđeni na putevima na sjeveru Kosova.

Također, sirene za uzbunu su se čule u Mitrovici, što je potvrdio i Hoti iz kosovske policije, ali nije imao više detalja.

Dvije odluke

Blokada se dešava dan uoči stupanja na snagu dvije odluke Vlade Kosova o srpskim registarskim oznakama i dokumentima.

Vlada je saopćila kako će 1. augusta početi izdavanje takozvanih ulazno-izlaznih dokumenata za sve građane Srbije koji ulaze na Kosovo. Sve osobe koje na Kosovo ulaze sa ličnim kartama koje izdaje Srbija, morat će ih zamijeniti deklaracionim listom, koji će im biti lični dokument tokom boravka na Kosovu. Isti princip je zvanični Beograd uveo prije 11 godina za građane Kosova.

Od 1. augusta do 30. septembra 2022. godine u svim Centrima za registraciju vozila početi proces registracije na tablice RKS (Republika Kosovo), prenijela je agencija Anadolija.

U ovom periodu će građani imati priliku da iskoriste brojne pogodnosti za dobijanje RKS registarskih tablica, kao što su oslobađanje od plaćanja carine, administrativnih taksi i troškova za tablice. Za vozila sa srpskim tablicama koje imaju oznake gradova u Srbiji, ostaje režim naljepnica do 31. oktobra.

Sastanak kosovskog Vijeća sigurnosti

Uoči početka primjene reciprociteta na dokumenta iz Srbije, premijer Kosova Albin Kurti održao je danas sastanak Vijeća sigurnosti Kosova na kome se razgovaralo o sigurnosnoj situaciji u zemlji i o koordinaciji međuinstitucionalnih aktivnosti u cilju provođenja zakonitosti i vladavine prava širom Kosova, prenosi Anadolija.

„Naše institucije su već razradile sve tehničke i administrativne procedure za provođenje ovih odluka i s tim u vezi uvjeravamo naše građane da će se procesuirati mogućnost zamjene nelegalnih registarskih tablica, kao i prolaska građana na graničnim prelazima brzo, bez prepreka i u brzom realnom vremenu”, navodi se u saopćenju Vlade Kosova.

Odluka Vlade Kosova je, kako se ističe, u funkciji sigurnosti, uspostavljanja javnog reda i zakonitosti vladavine prava.

„Stoga, institucije Republike Kosovo ostaju posvećene i ujedinjene da odgovore na svaku sigurnosnu situaciju, uvijek u koordinaciji i bliskoj saradnji sa našim strateškim partnerima”, napominje se u saopćenju.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Izdvojeno