bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom upriličen koncert u povodu Nove 1444. godine po Hidžri

Medžlis Islamske zajednice Brčko zajedno sa Udruženjem mladih „Izvor“ odnosno horom “Mošus” sinoć je na prepunom platou iza „Divanhane“ upriličio svečani koncert obilježavajući novu 1444. godinu po hidžri koja nastupa večeras.

„Osim istorjiskog aspekta protjerivanja, odnosno preseljenja Božijeg poslanika Muhameda iz Meke u Medinu, značaj hidžre je i u tome što je ona prekretnica u ranoj Muslimanskog povijesti. Vrijednosti hidžre kao što su spremnost na žrtvu, na solidarnost, na svijest o jedinstvu, te svijest o izgradnji države je ono što što svi mi treba da uzmemo kao konkretnu pouku i vodilju u svakodnevnom životu“, rekao je Glavni imam Medžlisa islamske zajednice Brčko, doktor islamskih nauka Mustafa efendija Gobeljić.

Dakako da obilježavanje svake nove, pa i ove 1444. godine po hidžri je značajno za sve Muslimane u svijetu. Pristup u kojem o svemu kazujemo kroz koncert, odnosno ilahije i kaside, kao i kratko podsjećanje na poruke i pouke hidžre, čini nam se uspješnim načinom kojim omugućimo i brojnim posjetiocima da kroz duhovno-muzički užitak, apsolutno potvrde da pripadaju ovom miljeu odnosno islamu kao religiji“, akcentirao je ovim povodom predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Brčko, Hajrudin Omerović.

Inače u sjajnom koncertu svoj maksimalan doprinos, kroz interpretacije ilahija i kasida dali su članovu Udruženja mladih „Izvor“, odnosno hora „Mošus“, te gost iz Sarajeva, vokalni solista i kompozitor Eldin Huseinbegović.

„Sretni smo što smo našim sugrađanima uspjeli i na ovaj način, pokazati koliko može nova postava našeg hora, koji smo od nedavno podmladili, te vjerujem da smo večeras opravdali povjerenje koje nam je ukazano. Bar sudeći prema gromoglasnim aplauzima koje smo dobili“, rekao je vođa hora „Mošus“ Ensar Gobeljić.

Sinoćnji svečani koncert u povodu Nove 1444. godine po Hidžri bio je i prilika da se podsjeti na velikog brčanskog vakifa Aliju Kučukalića, o čemu je govorio efendija Sabahudin Ravkić. On je između ostalog podsjetio da je Kučukalić jedan od najvećih vakifa u BiH, te da je i objekat u kojem već godinu dana djeluje restoran „Divanhana“ i obdanište „Evlad“, takođe uvakufio Alija Kučukalić.

„Kroz ovaj objekat u potpunosti smo ispunili Kučukalićevu želju, da u prizemlju budu trgovine, odnosno da se pružaju usluge građanima, kroz čiju naplatu će se finasirati obrazovanje mladih“, kazao je efendija Sabahudin Ravkić.

 

Foto: BDC

Izdvojeno