bdf.brcko@gmail.com

Predavanje u Brčkom Darka Đoga: Cijena srpske slobode je srpsko stradanje

Srbi su narod čiji se prostor i istorija vezuju za neprekidno stradanje, jer je to krst koji nosi od kada se opredijelio za hrišćansku vjeru i put Bogočovjeka, ali je to i cijena slobode, rekao je profesor na Bogoslovskom fakultetu u Foči Darko Đogo na predavanju u Brčkom.

“Ljudi stradanje shvataju kao nešto što je incidentno i što se dešava s vremena na vrijeme. Takvo shvatanje stradanja ne odgovara suštini srpskog identiteta. Mjera našeg očekivanja Carstva Božijeg je mjera stradanja, a ne mjera udobnosti”, poručio je Đogo.

Govoreći o prekrajanju istorije, Đogo je rekao da se to radi kako bi se promijenila fizionomija jednog naroda i kako bi se realno istorijsko pamćenje zamijenilo nekim drugim sadržajima koji su namjerno umetnuti da bi potisnuli kulturu pamćenja.

Predavanje Darka Đoga održano je u Kulturno-administrativnom centru “Patrijarh srpski Pavle” u okviru manifestacije “Kosovsko raspeće od Jasenovca do `Oluje`” kojom se u Brčkom obilježava 27 godina od stradanja Srba u hrvatskoj vojnoj akciji “Oluja”.

Organizatori manifestacije, koja se završava 6. septembra, su Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” i Konzervativni klub iz Brčkog.

Predsjednik Konzervativnog kluba Cvijan Pajkanović rekao je da sudilište kosovsko preko jasenovačkog stiže i do “Oluje”, te da srpski narod ima potrebu da to pamti kako mu se ne bi isto ponovilo u budućnosti.

“A i kada bismo to ponovo doživjeli, mi se nadamo i vjerujemo u vaskrsenje i život vječni”, poručio je Pajkanović.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić rekao je da je važno da se kroz aktivnosti Konzervativnog kluba i Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” afirmišu tradicionalne vrijednosti i dublji smisao ljudskog postojanja.

“Mi ćemo nakon ovih događaja 14. septembra obilježiti 30 godina od stradanja Srba sa bukvičke regije”, rekao je Milić.

 

Izvor: eBrčko

Izdvojeno