bdf.brcko@gmail.com

Građani Brčko Distrikta mogu na izbore samo ako imaju državljanstvo jednog od dva entiteta

Na opštim izborima 2. oktobra građani Bosne i Hercegovine (BiH) će birati članove Predsjedništva BiH, poslanike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, poslanike u parlamentima dva entiteta, Republici Srpskoj (RS) i Federaciji BiH, te poslanike u deset kantona u Federaciji BiH. Radi se o direktnom biranju.

Istim načinom se biraju i predsjednik RS i njegovi potpredsjednici.

Pravo glasa imaju svi građani u Bosni i Hercegovini stariji od 18 godina.

U Bosni i Hercegovini žive tri konstitutivna naroda – Srbi, Bošnjaci i Hrvati, dok se druge nacionalnosti svrstavaju kao ‘ostali’.

U zvaničnom biračkom spisku se ne spominje nacionalnost birača. Biračko pravo svakog građanina zavisi od dijela BiH u kojem živi.

Joseph Marko, bivši međunarodni sudac Ustavnog suda BiH i profesor ustavnog prava u Grazu (fotografija iz 2011. godine)

Pročitajte i ovo:

Joseph Marko: Etnifikacija institucija je osnovni problem BiH

Kako se glasa za članove Predsjedništva BiH?

Predsjedništvo BiH čine tri člana, Srbin, Hrvat i Bošnjak.

U entitetu Republika Srpska se bira srpski član Predsjedništva BiH. Za njega glasaju Bošnjaci, Hrvati i Srbi i ‘ostali’ koji žive u tom entitetu.

U entitetu Federacija BiH se biraju hrvatski i bošnjački član Predsjedništva BiH. Hrvati, Bošnjaci, Srbi, te pripadnici ‘ostalih’ ne mogu glasati za oba člana Kolektivnog šefa države, već glasaju ili za Hrvata ili za Bošnjaka.

Visoki predstavnik Christian Schmidt na konferenciji za medije, 27. juli 2022.

Pročitajte i ovo:

Visoki predstavnik nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH bez političkih pitanja

Kako se glasa za poslanike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH?

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sastoji se od 42 poslanika.

U entitetu Federacija BiH, Bošnjaci, Hrvati, Srbi i pripadnici ‘ostalih’, biraju 28 poslanika sa lista za izborne jedinice u ovom entitetu.

U entitetu Republika Srpska Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ‘ostali’ biraju 14 poslanika sa lista za izborne jedinice u ovom entitetu.

Na koji način se biraju poslanici u Skupštini RS i Predstavničkom domu Federacije BiH?

Narodna skupštinu entiteta Republika Srpska ima 83 poslanika. Biraju ih Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ‘ostali’ koji su u biračkom spisku Republike Srpske.

Predstavnički dom Parlamenta entiteta Federacija BiH se sastoji od 98 poslanika. Njih biraju Bošnjaci, Srbi, Hrvati i ‘ostali’ registrovani za glasanje u Federaciji BiH.

 Na protestu ispred OHR-a tražena 'jednakost, ne konstitutivnost'

No media source currently available

0:00 0:03:05
0:00
Direktan link

Ko bira poslanike u kantonalnim skupštinama?

Entitet Federacija BiH se sastoji od 10 kantona- Kanton Sarajevo, Tuzlanski, Srednjobosanski, Zapadnohercegovački, Kanton 10, Bosanskopodrinjski, Posavski, Hercegovačko-neretvanski, Zeničko-dobojski i Unsko-sanski.

Bošnjaci, Srbi, Hrvati i ‘ostali’ biraju poslanike samo za Skupštinu kantona u kom žive.

Glasanje za predsjednike i potpredsjednike entiteta

U entitetu Republika Srpska se direktno na izborima biraju predsjednik i dva potpredsjednika. Ustav RS nalaže da moraju biti iz sva tri konstitutivna naroda- Bošnjaci, Srbi i Hrvati. Pripadnici ‘ostalih’ nemaju pravo da se kandiduju.

Za predsjednika i potpredsjednike RS glasaju Bošnjaci, Srbi, Hrvati i ‘ostali’.

Kandidat koji dobije najveći broj glasova će biti izabran za predsjednika RS, a dva kandidata koji se po broju osvojenih glasova nalaze na drugom i trećem mjestu će biti potpredsjednici.

U entitetu Federacija BiH se indirektno biraju predsjednik i potpredsjednici. Njih bira nakon izbora Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na način da najmanje trećina delegata (šest od 17) iz svakog kluba konstitutivnog naroda može nominovati kandidata za predsjednika, odnosno potpredsjednika.

Ukoliko za predsjednika bude izabran neko iz jednog konstitutivnog naroda, potpredsjednici moraju biti iz druga dva konstitutina naroda.

‘Ostali’ ne mogu biti izabrani ni za jednu od ovih funkcija.

Predstavnici Koalicije "Pod lupom" na konferenciji za medije u Sarajevu, BiH, 21. juli 2022.

Pročitajte i ovo:

Koalicija ‘Pod lupom’ započela misiju posmatranja izbora u BiH

Za koga mogu glasati u Brčko distriktu?

Bošnjaci, Srbi, Hrvati i ‘ostali’ u Brčko distriktu BiH, kao trećoj administrativnoj jedinici u BiH, mogu da ostvare biračko pravo samo ako se uz državljanstvo BiH opredijele i za državljanstvo jednog od dva entiteta.

Samo građani u Brčko distriktu BiH imaju u ličnim kartama upisano i entitetsko državljanstvo.

Ukoliko u ličnim kartama imaju državljanstvo entiteta Federacija BiH glasaju za bošnjačkog ili hrvatskog člana Predsjedništva BiH, kao i za poslanike u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH sa lista za taj entitet.

Ako u ličnim kartama imaju državljanstvo Republike Srpske mogu glasati za srpskog člana Predsjedništva BiH, poslanike u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, predsjednika i potpredsjednike RS, te poslanike u Skupštini Republike Srpske.

 Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije BiH CIK, 4. maja 2022. Izvor: FENA

Pročitajte i ovo:

Rekordan broj stranaka prijavljen za opšte izbore u BiH

Šta se bira nakon izbora?

Nakon završenih izbora biraju se delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Domu naroda Federacije BiH, te delegati u Vijeću naroda RS.

Radi se o parlamentarnim tijelima koja su formirana s ciljem zaštite vitalnog nacionalnog interesa tri konstitutivna naroda u BiH- Bošnjaka, Hrvata i Srba.

Zaštita vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnih naroda je takozvani ‘mehanizam’ kojim bi se trebalo obezbijediti da se ni jedna odluka “od vitalnog nacionalnog interesa” ne donese protivno interesima bilo kojeg konstitutivnog naroda.

Dom naroda, kao drugi dom Parlamentarne skupštine BiH, sastoji se od 15 delegata od kojih su dvije trećine iz Federacije BiH i jedna trećina iz RS.

Pet Bošnjaka i pet Hrvata u Dom naroda BiH bira bošnjački, odnosno hrvatski klub delegata u Domu naroda Federacije BiH. Delegati iz reda srpskog naroda i iz reda ‘ostalih’ iz ovog doma ne učestvuju u postupku izbora delegata za Dom naroda Parlamenta BiH.

Pet srpskih delegata u Domu naroda BiH bira Narodna skupština entiteta RS i svi izabrani poslanici bez obzira iz kojeg su konstitutivnog naroda ili su se izjasnili kao ‘ostali’.

Željko Komšić na konferenciji za medije 18. oktobra 2021.

Pročitajte i ovo:

Komšić zatražio ukidanje mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa u BiH

Kako se bira Dom naroda Federacije BiH?

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH se sastoji od 58 delegata. Biraju se iz skupština 10 kantona.

Od toga je po 17 delegata iz reda Srba, Hrvata i Bošnjaka, te sedam delegata iz reda ‘ostalih’.

Broj delegata iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda ‘ostalih’ određuje Centralna izborna komisija BiH na osnovu posljednjeg popisa stanovništva iz 2013.godine.

Kako se bira Vijeće naroda RS?

Vijeće naroda sastoji se od 28 delegata, po osam Bošnjaka, Srba i Hrvata i četiri iz ‘ostalih’.

Biraju se u Skupštini RS.

Kandidati ne mogu biti poslanici u Skupštini RS ili odbornici u skupštini opštine.

Ako se iz Skupštine RS ne može izabrati dovoljan broj delegata u Vijeću naroda nedostajuće delegate biraju skupštine opština u RS.

 

Izvor: slobodnaevropa.com

Izdvojeno