bdf.brcko@gmail.com

Evropski put za BiH je otvoren, POD USOVOM DA…

Sredinom juna ove godine predsjednik Slovenije Borut Pahor uputio je pismo predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu u kojem je zatražio da se BiH, bezuslovno, dodijeli status kandidata za članstvo u EU.

Bilo je to uoči samita Evropske unije i Zapadnog Balkana i ovaj zahtjev je izazvao žustru između 27 evropskih šefova država i vlada i njihovih kolega sa Zapadnog Balkana.

Tačno mjesec dana nakon što je uputio pismo, Pahoru je stigao odgovor od Michela.

U odgovoru se Michel zahvalio Pahoru na pismu i potvrdio punu i nedvosmislenu posvećenost proširenju EU na Zapadni Balkan i pozvao na ubrzanje pristupnog procesa. Michel je podsjetio i na samit EU-Zapadni Balkan održan u Briselu 23. juna za koji kaže da je to bila važna prilika da se oživi pristupni proces.

“Dijelim vašu zabrinutost za situaciju u Bosni i Hercegovini i to je razlog zašto sam se lično angažovao da pomognem liderima u zemlji da obnove dijalog i ponovo se fokusiraju na implementaciju reformi neophodnih za napredak na putu prema Evropskoj uniji”, kaže u odgovoru Michel.

Michel piše da je Evropsko vijeće 23. juna naglasilo spremnost da dodijeli kandidatski status Bosni i Hercegovini i da je pozvalo sve političke lidere (u BiH) da ustraju u svojoj posvećenosti da brzo implementiraju obaveze postavljene u dogovoru postignutom 12. juna 2022. godine u Briselu, u skladu sa Mišljenjem Evropske komisije.

“Ovo je jasan znak da je evropski put za BiH otvoren, pod uvjetom da zemlja provede reforme”, piše MIchel.

Michel u pismu podsjeća da je Vijeće zadužilo Komisju da izvijesti o implementaciji 14 prioriteta iz Mišljenja EK kako bi se Europsko vijeće vratilo na odluku o tom pitanju (dodjele kandidatskog statusa BiH, op. SB).

“Ovo je šansa za BiH da demonstrira napredak i približavanje narednom koraku u integracijskom procesu – moramo ih ohrabriti da uhvate ovu priliku”, dodaje Michel.

Budite uvjereni da Evropska unija, i ja lično, namjerava zadržati svoj angažman i podršku Bosni i Hercegovini i svim našim zapadnobalkanskim partnerima u neophodnim koracima naprijed na njihovom evropskom putu”, zaključuje u pismu predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

(SB)

Izdvojeno