bdf.brcko@gmail.com

Kurban-bajramsko slavlje započelo i na području Brčko distrikta BiH

Klanjanjem Bajram namaza u svih 27 džamija i na području Brčko distrikta započelo je slavlje povodom jednog od dva najveća praznika svih muslimana u svijetu, Kurban-bajrama.

Bajramsku jutarnju molitvu u centralnoj Bijeloj džamiji, predvodio je glavni imam Medžlisa islamske zajednice Brčko, Mustafa efendija Gobeljić u prigodnoj hudbi ukazavši na dvije temeljne značajke Kurban-bajrama, odlazak na hadž i prinošenje žrtve, odnosno klanje kurbana.

„Svaki čovjek, pa i vjernik, nada se da će čineći dobra djela uspjeti zavrijediti Alahovu milost, odnosno dženet. Prema Božijem poslaniku, Muhamedu alejhi selam, vjernici mjesto u dženetu mogu obezbijediti ako u životu isključivo govore istinu, potom data obećanja izvršavaju, zatim povjereni amanet kao i stidna mjesta čuvaju, ne usmjeravaju svoje poglede odnosno ne gledaju ono što je zabranjeno i suzdržavaju se od uznemiravanja drugih ljudi“, naglasio je ovom prilikom Gobeljić.

Slavlje u povodu Kurban-bajrama, koje traje četiri dana nakon Bajram namaza nastavljeno je klanjem kurbana i podjelom kurbanskog mesa, te obilaskom rodbine i prijatelja, uz bajramsku sofru.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno