bdf.brcko@gmail.com

PROTESTI U SARAJEVU: Veliki broj građana traži da vlast reaguje na krizu

Sarajlije su pristigle na plato ispred Parlamenta BiH gdje uzvicima i zviždanjem također iskazuju svoje nezadovoljstvo. Čuje se kako građani skandiraju “Lopovi, lopovi”i “Vrati 500 KM” aludirajući na nedavno povećanje plata izabranim političarima.

U Sarajevu je počelo okupljanje građana koji su se organizovali na društvenim mrežama kako bi danas širom Bosne i Hercegovine pokazali nezadovoljstvo prema vlasti.

Sarajlije su pristigle na plato ispred Parlamenta BiH gdje uzvicima i zviždanjem također iskazuju svoje nezadovoljstvo.

Čuje se kako građani skandiraju “Lopovi, lopovi”i “Vrati 500 KM” aludirajući na nedavno povećanje plata izabranim političarima.

Jedan od organizatora je i Sanin Musa, predsjednik stranke Vjera narod država, koji ističe da narod traži samo “malo pravde, poštenja i morala i da se osjeti jedan pozitivan damar”.

(Foto: Slobodna Bosna/Samir Saletović)

Sarajlije se kreću u velikom broju ka državnom parlamentu gdje će se zadržati i ponoviti svoje zahtjeve.

Na transparentima je moguće pročitati razne poruke poput “Stop stranačkim interesima, naprijed narodnim interesima”, “Sveopšti protestni skup protiv zuluma i nepravde”, “Oprostite što imamo potrebe i što postojimo”.

Okupljanje je inače planirano u više gradova u oba entiteta u večernjem periodu.

(Foto: Slobodna Bosna/Samir Saletović)

U Sarajevu su se građani prvo okupili na Skenderiji nakon čega u 16:15 kreću pred državni parlament. Sa sobom ne nose mnogo transparenata s obzirom na to da je dogovoreno da demonstranti ponesu zastave BiH.

Na Facebook grupi gdje su se građani prvo “digitalno okupili” objavljene su fotografije i videosnimci okupljanja na kojima se vidi da je već pristigao nemali broj građana.

U opisu jedne od fotografija administrator se našalio i riječima “Pridružite se, bit će i koncert Zvezda Granda”, aludirajući na koncerte Nermina Handžića, ovogodišnjeg pobjednika tog takmičenja.

Jučer su objavili i zahtjeve koje traže današnjim protestima.

 • Suspenzija akciza za gorivo dok se prosječna cijena u maloprodaji ne vrati na 2.20 KM.
 • Obračun PDV-a na cijenu goriva od 2 KM.
 • Uvođenje nulte porezne stope na osnovne prehrambene proizvode.
 • Smanjiti i ograničiti stope marži na lijekove, prehrambene proizvode, dječiju opremu, pomagala za invalide, pogonska goriva i gradevinski materijal.
 • Izmjena Zakona o platama- razdvojiti parlamentarce, ministre i ostale čija primanja su veća od 2,5 puta od prosječne NETO plate. Linearno povećanje plata svima kojima je plata manja od 2,5 puta od prosječne neto plate za minimalno iznos godišnje inflacije. Linearno povećanje penzija i invalidnina za minimalno iznos godišnje inflacije.

 • Uvođenje naknade porodiljama u cijeloj državi u visini od 1000 KM.
 • Smanjenje stope doprinosa na plate, te povećanje neoporezivog dijela dohotka na iznos od 1000 KM.
 • Povećanje djecijeg doplatka u BiH na minimalni iznos od 100 KM.
 • Povećanje minimalne plate na 1300 KM u neto iznosu.
 • Povećanje naknade za demobilisane borce na 20 KM po mjesecu ratnog staža.
 • Adekvatno liječenje djece iz autističnog spektra, to jest tim ljekara od neuropedijatra do genetičara ili da se snose troškovi liječenja u drugim zemljama. Zatim Centar za obrazovanje i osposobljavanje od rane intervencije do zaposlenja uz stručnu podršku, podršku porodici da bi mogla normalno funkcionirati kroz rad i doprinos društvu, a ne kroz socijalna primanja. Prednost pri zapošljavanju. Dopunu člana 69. Zakona o radu FBiH tj. da se precizira naknada plate u iznosu 100%.

Izdvojeno