bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom održan koncert temeljnih kultura, temeljnih udruženja, temeljnih naroda BiH

Na brčanskom Trgu mladih sinoć je održan koncert temeljnih organizacija kulture naroda BiH u kojem su učestvovali predstavnici Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“, Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“, Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ i i jevrejske kulturne organizacije „La Benevolencija“.

Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” Nikola Čiča rekao je da je sporazum o saradnji četiri kulturna društva, koja su preopoznata kao temeljne zajednice naroda u BiH, potpisan 2020. godine.

“Kroz zajedniče projekte pokušavamo promovisati ideju da možemo na zajednički način raditi i promovisati kulturu naroda u BiH, uvažavajuću sve specifičnosti koji svaki od ovih naroda ima. Veoma nam je drago što smo večeras u Brčkom i što ćemo imati priliku da sva četiri društva krzo mini program pokažu šta odlikuje naše kulture u BiH”, istakao je Nikola Čiča.

Prema riječima organizatora ovo je treći koncert Sazvučja u BiH, nakon održanih u Sarajevu i Mostaru, a za sljedeću godinu isti je planiran da se održi i u Banja Luci.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno