bdf.brcko@gmail.com

Supervizija od krucijalnog značaja, sve do potpune provedbe Konačne arbitražne odluke za Brčko

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primio je visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta i njegovog zamjenika i supervizora za Brčko Jonathana Menuttija, sa kojima je razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, a naročita pažnja je posvećena procesima narušavanja ustavnog poretka i Dejtonskog sporazuma.

Predsjedavajući Džaferović je istaknuo da su odluke OHR-a o neustavnom zakonu o nepokretnoj imovini RS-a i finansiranju izbora bile od esencijalne važnosti za stabilizaciju prilika u Bosni i Hercegovini, čime je OHR demonstrirao svoju nezamjenjivu ulogu u implementaciji civilnih aspekata Dejtonskog sporazuma i zaštiti mira u BiH.

Džaferović je izrazio punu podršku novoimenovanom supervizoru Menuttiju u vršenju njegovog mandata, te kazao da Brčko Distrikt predstavlja ugaoni kamen dejtonske arhitekture, zbog čega ima izuzetno značajan utjecaj na sigurnost i stabilnost BiH.

Razgovarano je o potrebi suzbijanja govora mržnje u predizbornom periodu, a naročita pažnja posvećena je provođenju izbora i implementaciji rezultata.

Naglašeno je da institucije i vlade na svim nivoima moraju biti funkcionalne, bez ikakvih opstrukcija i blokada, jer je funkcionalnost sistema ultimativna dejtonska obaveza.

Džaferović je kazao da Brčko Distrikt treba biti mjesto odakle će se slati poruka o pozitivnim praksama koje će biti primjer za cijelu Bosnu i Hercegovinu, jer je upravo Brčko Distrikt multietnička zajednica u kojoj je ostvaren značajan stepen normalnih međuetničkih odnosa i saradnje.

Predsjedavajući Džaferović je istaknuo da uvijek s posebnom pažnjom pristupa pitanjima u Brčko Distriktu, nastojeći doprinijeti dobrim i konstruktivnim odnosima, te osnažiti povjerenje u ovoj zajednici između svih naroda i građana kao pojedinaca.

Istaknuto je da je supervizija od krucijalnog značaja, sve do potpune provedbe Konačne arbitražne odluke za Brčko, saopštila je Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Džaferović je poželio uspješan mandat supervizoru Menuttiju, uz želju da on protekne uz što više razvojnih projekata za Brčko Distrikt.

 

Izvor: federalna.ba/Fena

Izdvojeno