bdf.brcko@gmail.com

BiH svrstana u grupu strateški bitnih zemalja za NATO

Dodjeljivanjem paketa dodatne podrške u izgradnji odbrambenih kapaciteta BiH je odlukom zemalja članica Sjeveroatlanstke alijanse svrsatana u grupi strateški bitnih zemalja za NATO, izjavio je danas novinarima u Madridu neimenovani visoki zvaničnik ovog saveza.

Ovaj pojačani angažman NATO predstavlja praktičnu i političku podršku uvedenu zbog mogućeg, kako je rečeno, potpadanja pod uticaja Rusije uz napomenu da je „bolje spriječiti nego liječiti“.

U historiji NATO-a do sada je dodijeljeno samo pet ovakvih paketa podrške a od jučer zemlje koje imaju takav status su Gruzija, Moldavija, Irak, Jordan, Indonezija Mauraitanija i BiH.

Ove mjere podrške za BiH podrazumijevaju političku i praktičnu podrška NATO-a, koja će se zasnivati na već postojećim okvirima uspostavljene saradnje.

Prema riječima neimenovanog visokog zvaničnika NATO-a razmatra se uvođenje političkog savjetnika pri NATO štabu Sarajevo koji je za sada samo vojno kapacitiran.

S obzirom da jučerašnja odluka zemalja svazenika predstavlja samo stvaranje okvira saradnje, zvaničnica NATO-a je navela da će se do kraja godine sa sagovornicima u BiH raditi na razvoju tog paketa.

“Nema zvanični rok ali među zemljama saveznicima postoji osjećaj hitnosti. Savjetnici su nam dali politički mandat da razvijemo detalje. Glavna odluka jučer jeste da se da zeleno svjetlo i radi sa BiH na razvoju pakta. U praktičnom smislu to znači da smo dobili sveobuhvatnu vodilju i značajan signal da se BiH smatra partnerom u grupi zemalja koje saveznici smatraju od izuzetne političke važnosti”, navela je zvaničnica NATO-a.

Ona je navela da je ipak konačana odluka na BiH da li dalje želi da ide evroatlantskim putem te da je za NATO riječ o zemlji koja je aspirant za članstvo.

“Mi želimo to da se dalje razvija. Kada smo prije nekoliko dana pred Samit razgovali sa predstavnicima BiH iz različitih institucija i etničke pripadnosti prema mojem shvatanju svi su bili veoma privrženi ovim mjerama. Jedinstven glas i konsenzus koliko mogu da kažem postoji”, navela je zvaničnica NATO-a.

Ona je ukazala da se saradnja NATO-a i BiH ne počinje od nule nego se razvija od 2007. godine.

“Ne namećemo nikom ništa i sve je na dobrovoljnoj osnovi. NATO podržava evroatlantski put BiH i bez pedrasuda se držimo principa da je pravo svake zemlje da izabere svoj put bez ikakvog uticaja”, rekla je visoka zvaničnica.

 

Izvor: SB

Izdvojeno