bdf.brcko@gmail.com

Entiteti nemaju budućnost izvan BiH

Predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva Milorad Dodik ne prestaje sa svojim secesionističkim planovima. Nakon posjete Rusiji i sastanku sa Vladimirom Putinom njegova retorika postala je još oštrija. U nedjelju je Dodik kazao kako “Srbi samo čekaju pogodne globalne prilike za otcjepljenje RS”.

Povodom ovakvih izjava zatražili smo stav Ambasade SAD u BiH i pitali mogu li SAD građanima BiH garantirati zaštitu od ovakvih prijetnji i da li je vrijeme za konkretnu reakciju prema Dodiku koji potkopava svaki napredak BiH te najavljuje i dalje blokade državnih institucija.

Iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a za Patriju su istakli kako je “stav SAD po pitanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i BiH kao jedinstvene države čija je budućnost čvrsto usidrena u euroatlantskoj zajednici dobro poznat i ostaje nepromijenjen”.

“Mi smo privrženi dejtonskim principima – Bosna i Hercegovina je demokratska, multietnička, suverena i nezavisna državu sa neupitnim teritorijalnim integritetom. Niti Dejton, niti Ustav BiH ne daju pravo na otcjepljenje nijednom entitetu. Bilo kakvo djelovanje u tom smjeru predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nijedan entitet nema budućnost izvan BiH.

Secesionistička retorika primarno ima za cilj udaljavanje od napornog rada i odgovornog dijaloga koji su potrebni za provođenje reformi kojima bi se vratilo povjerenje građana, podstakao ekonomski oporavak i doprinijelo napretku BiH u ostvarivanju ciljeva vezanih za EU”, naveli su iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD.

 

Izvor: nap.ba

Izdvojeno