bdf.brcko@gmail.com

Obilježavanje Vidovdana u Brčkom, velikog crkvenog i istorijskog praznika Srba i Krsne slave Crkvene opštine Brčko

U okviru Vidovdanskih dana kulture koje organizuje Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ Brčko sutra i prekosutra u Brčkom će biti održane dvije kulturne manifestacije – monodrama „Na Drini ćuprija“ i Vidovdansko veče poezije.

Monodrama „Na Drini ćuprija“ u izvođenju glumca Tihomira Stanića biće izvedena na Vidovdan u utorak 28. juna u Kulturno administrativnom centru „Patrijarh srpski Pavle“ sa početkom u 19 časova.

U srijedu veče planirana je književna veče Vidovdansko veče poezije pod nazivom „Kneževa večera“ u prostorijama SPKD “Prosvjeta“ u 19 časova, na kojoj će učestvovati članovi Srpskog književnog kruga i Dramsko recitatorske sekcije, etno grupa „Bosiljak“ i guslar Ognjen Okilj.

„Ovo je ujedno prilika da pozovemo sve naše sugrađane da dođu i da svojim prisustvom uveličaju ove događaje i uživaju u predstavi, ali i stihovima posvećenim Vidovdanu – velikom srpskom prazniku“, kaže Vedrana Dragičević, potpredsjednica SPKD “Prosvjeta“ Brčko.

Na pitanje zbog čega je ove godine izostao veliki broj kulturnih manifestacija koje su se ranijih godina organizovale u okviru Vidovdanskih dana kulture, Dragičević kaže da tradicionalna manifestacija „Smotra folklora“ ove godine neće biti organizovana iz razloga što projekat koji su kandidovali nije prošao.

„Prosvjeta nije u mogućnosti da sama izfinansira tu smotru koja iziskuje prilično sredstava“, pojasnila je Dragičević.

Prema njenim riječima Vidovdanski dani kulture započeli su humanitarnim koncertom održanim prije nekoliko dana.

„Pored toga otvorena je i izložba u Galeriji Vijećnice o čuvenom Brčaku Aleksi Mikiću i ovo što nam sutra i prekosutra predstoji je samo nastavak aktivnosti koje su uključene u proslavu Vidovdana, ovdje u Brčkom“, naglasila je Vedrana Dragičević.

Ona kaže, da je nažalost zbog tehničkih problema, koji su se pojavili u zadnji momenat, otkazana Vidovdanska akademija.

„Ali, svakako i ovaj program koji smo pripremili je kvalitetan i nadamo se da će što veći broj sugrađana da se odazove i da prisustvuje”, rekla je na kraju Vedrana Dragičević.

Obilježavanje Vidovdana u Brčkog, velikog crkvenog i istorijskog praznika Srba i Krsne slave Crkvene opštine Brčko započeće sutra na Vidovdan Svetom Arhijerejskom Liturgijom u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Srpskoj Varoši. Nakon Liturgije ulicama grada krenuće svečana Litija od Crkve u Srpskoj Varoši, do Spomenika srpskim braniocima Brčkog, spomenika Dobrosavu Dobri Jovanoviću odakle ponovo do Hrama Uspenja Presvete Bogorodice gdje će biti obavljeno lomljenje slavskog kolača.

 

 

Izvor: nula49

Izdvojeno