bdf.brcko@gmail.com

Zajednički kulturno umjetnički program Preporoda Brčko i Yunus Emre Instituta Sarajevo

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Brčko sinoć je sa Yunus Emre Institutom Sarajevo organizirala izložbu „Biti ruža“ i Kulturno-umjetnički program u čast gostima iz pobratimskog grada Samsuna.

Direktor Instituta Yunus Emre Sarajevo Mehmed Jakif Aman kazao je da je izložba u Brčkom organizovana s ciljem promocije turske kulture i različitih vidova turske umjetnosti na cijelom području Bosne i Hercegovine.

Izložbu čine ebru, kaligrafija, činija, katija i drugi segmenti turske tradicije i kulture.

“Naravno da ništa od izloženog nije strano ovdašnjoj kulturi i ovdašnjem području, jer svi mi nosimo i dijelimo zajedničku kulturu”, napomenuo je Mehmed Jakif Aman. On je pojasnio da je izložba „Biti ruža“ do sada bila upriličena u Sarajevu, a njena druga postavka trenutno je ponuđena na uvid javnosti u Brčkom u Domu Islahijeta.  Autorica izložbe je Enida Mulalić.

Počasni predsjednik Preporoda Brčko, Ćazim Suljević kazao je da je bratimljenje između grada Brčkog i grada Samsuna iz Republike Turske, na inicijativu tadašnjeg predsjednika Skupštine Brčko distrikta Esada Atića i uz saglasnost i potpis tadašnjeg gradonačelnika Miroslava Gavrića.

“Yunus Emre Institut iz Sarajeva jeste jedan od najvažnijih instituta koji predstavlja i afirmiše tursku kulturu u Bosni i Hercegovini i svijetu”, rekao je Suljević.

On je podvukao da je to jedna od institucija sa kojom je Preporod Brčko uspostavio dobru saradnju, kao i sa Goethe Institutom, Cambridge Institutom i mnogim drugim institucijama sa kojima je još davno uspostavljena saradnja. On je pojasnio da saradnja sa Yunus Emre Institutom traje skoro 10 godina na različite načine putem kulturnih programa.

“Uz pomoć ovog Instituta jedna važna i brojna delegacija iz Brčkog je boravila ove godine u tri grada Turske, prilikom čega su realizirani cjelovečernji kulturni program, a jedan od gradova domaćina bio je naravno i grad Samsun”, još je kazao Suljević.

Nakon otvorenja izložbe prikazan je prigodan video materijal o društvenim vrijednostima i prirodnim ljepotama Turske. Uz veliki broj građana programu su prisustvovali gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić i gradonačelnik Samsuna Mustafa Demir, sa delegacijom iz Turske.

Inače, Institut Yunus Emre sa sjedištem u Sarajevu ima još dvije ispostave, u Mostaru u Fojnici.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno