bdf.brcko@gmail.com

Sadržajan sastanak Vlade Distrikta sa delegacijom Samsuna – grada pobratima iz Republike Turske

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH upriličio je danas u Gradskoj vijećnici prijem za delegaciju grada Samsuna na čelu s gradonačelnikom Samsuna Mustafom Demirom, u kojoj su bili i predstavnici Gradske uprave te Privredne komore Samsuna.

Sastanku su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Distrikta Anto Domić, glavni koordinator Vlade Željko Antić, šef Odjeljenja za komunalne poslove Majazudin Vehabović, šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević, šef Odjeljenja za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Milenko Ninković te savjetnik gradonačelnika Esad Atić.

Gradonačelnik Demir je tokom sastanka upoznat s potencijalima Brčko distrikta BiH kako u kulturnom tako i u privrednom aspektu te je iskazan interes za  mogućnost  ulaganja kao vid privredne saradnje između Brčko distrikta BiH i grada Samsuna.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić je na konferenciji za novinare organizovanoj povodom trodnevne posjete delegacije Samsuna Brčko distriktu BiH izrazio zadovoljstvo zbog uzvratne posjete gradonačelnika Demira te delegacije Gradske uprave i Privredne komore Samsuna, kazavši da je došlo vrijeme za konkretnu realizaciju potencijalnih projekata.

„Mi smo analizirali dosadašnju saradnju i potencijale koje Brčko u ovom trenutku nudi, od uspostave Bescarinske zone do revitalizacije brčanske Luke koja može biti u funkciji direktne veze preko rijeke Save do Crnog mora, između Brčkog i Samsuna. Ova je posjeta jako važna za nas s obzirom da smo se danas susreli i s predstavnicima kompanije Bimal i Bosnaplod. Također je otvorena mogućnost zajedničkih investicija u oblasti tekstilne industrije i pronalaskom lokalnih partnera koji bi bili podrška investitorima iz Turske“, naglasio je gradonačelnik Kadrić.

Gradonačelnik grada Samsuna Mustafa Demir je izrazio zahvalnost i zadovoljstvo zbog srdačnog prijema i posjete Distriktu istaknuvši želju za ostvarenjem plodne  saradnje u oblasti  trgovine, ali i proizvodnje, posebno tekstila.

„Danas smo saznali da se u Brčko distriktu BiH nalazi luka na rijeci Savi, koja je od velikog značaja i predstavlja poveznicu sa Crnim morem, a naš grad se svakako nalazi na njegovim obalama. U Brčkom vidimo potencijal ne samo za tekstilnu proizvodnju nego i mnoge druge potencijale, a pogotovo nam je važan geografski položaj Distrikta za poslovanje ka Evropi. Glavna tema naše posjete je bilo pitanje  saradnje  u privrednom razvoju i nadamo se da ćemo uz puno truda koji je svakako potreban ostvariti sve“, rekao je gradonačelnik Samsuna Mustafa Demir.

Gradonačelnik Demir je dodao da je Brčko veoma važno te da je potrebna dobra strategija i puno snage za ostvarivanje bilo kakvog daljnjeg koraka.

Gradonačelnik Kadrić je gostima uručio proizvode naših lokalnih proizvođača „Briž“  d. o. o. i „Mingos-coffee“ d. o. o.

 

 

Izvor: VBDBiH

Izdvojeno