bdf.brcko@gmail.com

Privrednici turskog grada Samsuna posjetili Brčko Distrikt

Gradonačelnik distrikta Brčko Esed Kadrić sa saradnicima danas je razgovarao sa delegacijom privredne komore turskog grada Samsuna, na čelu sa gradonačelnikom Mustafom Demirom, koji su u Brčko stigli u uzvratnu posjetu kako bi uspostavili konkretniju, posebno privrednu, saradnju ova dva pobratimljena grada.

Gradnačelnik Kadrić kaže da je na sastanku predstavljeno ono što Brčko nudi od bescarinske zone do revitalizacije brčanske Luke koja može biti u funkciji direktne veze između Brčkog i Samsuna putem rijeke Save i Dunava do Crnog mora, odnosno do samog grada Samsuna.

„Danas smo konkretno govorili o proizvodnji tekstila, odnosno kućanskog tekstila i mogućnosti da se osigura saradnja sa lokalnim partnerima. Oni isključivo žele zajednička ulaganja sa domaćim investitorima što je, čini mi se, jako dobra opcija“, zaključio je Kadrić.

Gradonačelnik Samsuna Mustafa Demir kaže da je do sada ostvarena uglavnom kulturna razmjena ova dva grada i izrazio nadu da će se u budućnosti ta saradnja proširiti na polje trgovine i tekstila.

„Imamo veliku firmu koja se bavi kućnim tekstilom kao što je izrada plahti, jorgana, zavjesa i gdje je zaposleno oko 700 ljudi, a ima veliko tržište i u Evropi, zbog čega bi nam bilo veoma značajno pronaći partnera ovdje“, naglasio je Demir, istakavši da zna da je Brčko nekada imao fabriku „Interplet“ na čijem prostoru je moguće ponovo pokrenuti proizvodnju.

Gradonačelnik Samsuna je na kraju istakao da je Brčko veoma važno, da je potrebna dobra strategija i puno snage za ostvarivanje bilo kakvog koraka dalje.

Privrednici iz Turske danas su se sastali i sa predstavnicima „Bimala“ i „Bosnaploda“, a otvorena je mogućnost pronalaska lokalnih partnera posebno u oblasti tekstilne industrije i trgovine.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno