bdf.brcko@gmail.com

Učenici Ekonomske škole Brčko su najbolji ambasadori mira

U sklopu projekta „Put mira kroz Brčko distrikt, Srebrenik, Livno i Foču“, u organizaciji Udruženja građana „Ženski interaktivni ruralni centar“ iz Istočnog Sarajeva danas je u prostorijama Omladisnskog centra u Brčkom održana završna manifestacija i okrugli sto za srednjoškolce iz ova četiri grada.

Učenici Srednje strukovne škole „Silvija Strahimira Krnjačevića“ iz Livna, Mješovite srednje škole iz Srebrenika, Srednjoškolskog centra iz Foče i JU „Ekonomska škola“ iz Brčkog, dio su projekta koji za cilj ima promovisanje međunacionalnih prijateljstava kroz skretanje pažnje na prava lica sa invaliditetom.

Predsjednica Udruženja građana „Ženski interaktivni ruralni centar“ iz Istočnog Sarajeva Milena Regoje, u ime organizatora ovog projekta, istakla je da je u našem gradu završna manifestacija nakon svih provedenih aktivnosti u školama.

„Fokus projekta je na osnaživanju mladih ljudi da se što više uključuju za podršku invalidima u svojim zajednicama,“ naglasila je Regoje.

Direktorica JU „Ekonomska škola“ iz Brčkog Zora Pajkanović, kaže da su ova škola i njeni učenici najbolji ambasadori mira i rado učestvuju u ovakvim i sličnim projektima.

Ona je rekla da ova škola ima dobre uslove i da je riješila sve arhitektonske barijere za osobe sa invaliditetom te izgradila platformu za pristup lica sa invaliditetom svim prostorijama škole.

Darko Perković pedagog Srednje strukovne škole iz Livna naglašava da su učenici iz ovog grada oduševljeni projektom i upoznavanjem svojih vršnjaka iz drugih gradova, kao i da u svojoj zajednici imaju poseban pristup problemima sa kojima se sreću invalidna lica.

Projekat „Put mira“ ima za cilj promovisanje razumijevanja problema invalida, prava i dobrobit lica sa invaliditetom, a sa okruglog stola, koji je održan nakon kraćeg zabavnog programa, srednjoškolci su poslali  jasnu poruku da i osobe sa invaliditetom moraju ravnopravno učestvovati u svim društvenim aktivnostima.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno