bdf.brcko@gmail.com

Rusi nabavljaju dizalicu u Luci Brčko

Ruska kompanija ZAO SMM iz Sankt-Petersburga pobijedila je na tenderu za isporuku i montažu 2,58 miliona evra vrijedne lučke manipulativne opreme u Luci Brčko.

U generalnom obavještenju koju je objavila Evropska banka za obnovu i razvoj, navodi se da je ruska kompanija pobijedila u otvorenom postupku za nabavku lučkih dizalica i instalacija.

Predviđeni datum završetka ugovora je 9. juli 2022. godine, izvještava Indikator.ba.

U Luci Brčko je u toku projekat rekonstrukcije i modenizacije vrijedan 10 miliona evra, a koji se finansira investicionim grantom Evropske unije od preko tri miliona evra i zajmom Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od sedam miliona evra.

Početkom marta, šest mjeseci nakon početka radova, okončana je rekonstrukcije platoa Luke, što je bio prvi korak u ovom projektu. Modernizacija se nastavlja kupovinom nove dizalice i rekonstrukcijom pristupnog puta od luke do bijeljinske ceste kao i industrijske željezničke pruge od luke do Nove željezničke stanice.

Oprema Luke Brčko je uglavnom dotrajala, a portalne dizalice stare više od 50 godina. Nova dizalica nosivosti do 16 tona (tri puta veća od sadašnjeg kapaciteta) pridonijeće povećanju pretovarnog kapaciteta robe na 150-200 tona na sat.

Projekt sanacije luke Brčko identifikovan je u Ekonomskom i investicijskom planu Evropske komisije za zapadni Balkan kao “Flagship 1 (povezivanje istoka na zapad)” u okviru investicionog područja održivog prometa.

 

Izvor: nezavisne.com

Izdvojeno