bdf.brcko@gmail.com

Odbijen amandman Zelenih kojim se tražilo razmještanje međunarodnih snaga u Brčkom

Ispod medijskog radara u BiH prošla je vijest kako je plenarnoj sjednici Europskog parlamenta na kojoj se jučer se usvajalo izvješće i preporuke vanjske i sigurnosne politike EU u svjetlu ruske invazije na Ukrajinu odbijen amandman Zelenih kojim se tražilo razmještanje međunarodnih vojnih snaga u Brčko i produljenje vojne misije Althea u BiH i to zbog srpske separatističke politike.

Kako je za Dnevnik.ba potvrdio zastupnik Europskih konzervativaca u Europskom parlamentu Ladislav Ilčić, u amandmanu Zelenih govorilo se o srpskom separatizmu ali ne i o bošnjačkom unitarizmu kao prijetnji opstanku BiH te se tako otvarala mogućnost vojne intervencije protiv srpskih političkih struktura, ali kasnije i protiv hrvatskih a sve u službi ostvarenja bošnjačkih unitarističkih ciljeva. Posebno je problematično bilo, pojašnjava, to što se tražilo da se međunarodne vojne snage razmjeste na područje Brčkog.

Naime, na aktualnoj plenarnoj sjednici EU Parlamenta jučer se usvajalo „Izvješće o preporuci Europskog parlamenta Vijeću i potpredsjedniku Komisije/Visokom predstavniku Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku o vanjskoj, sigurnosnoj i obrambenoj politici EU-a nakon ruske invazije na Ukrajinu“. Izvješće su prezentirali David McAllister iz EPP-a i Nathalie Lousieau iz Liberala.

Pored ostalog, u preporukama Vijeću i Komisiji našla se i operacija Althea u Bosni Hercegovini. Predloženo je poboljšanje konstituiranja snaga, ojačanje osoblja i resursa međunarodnih snaga u BiH. Ono što je zanimljivo jeste kako niti ovo izvješće nije prošlo bez pokušaja manipulacija direktno naručenih iz Sarajeva. Naime, grupacija Zelenih je uložila amandman na ovo izvješće gdje je traženo „jačanje i razmještaj međunarodnih snaga u Brčkom, zbog rastućeg srpskog separatizma“.

Amandman bi, vjerojatno, dobio većinu u EU Parlamentu da je ECR grupacija glasovala ZA. No, oni su, na sugestiju i Ladislava Ilčića, šefa grupacije ECR-a za odnose s BiH, glasovali protiv.

“Amandman je tražio produljenje misije Althea, i mi nismo protiv tog. No, u amandmanu Zelenih se posebna naglašavalo kako se Althea treba boriti protiv srpskog separatizma i razmjestiti međunarodne vojne snage na području Brčkog. U amandmanu nisu bile navedene jasne nadležnosti misije. Također, nije se posebno spominjao bošnjački unitarizam kao prijetnja opstanku BiH. To znači da se pokušalo stvari postaviti tako da bi se vojne snage EU zemalja moglo koristiti čak i za provođenje unitarističkih politika”, izjavio je Ilčić.

 

 

Izvor: dnevnik.ba

Izdvojeno