bdf.brcko@gmail.com

Brčak osuđen na tri mjeseca zatvora jer je pištoljem prijetio medicinskim radnicama

ASMIR B. (24), osuđen je na tri mjeseca jer je prije dva mjeseca u ambulanti u brčanskom naselju Rijeke pištoljem prijetio medicinskim radnicama, izrevoltiran objašnjenjem u vezi sa procedurom o produženju bolovanja.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva Brčko distrikta BiH, okončali su postupak protiv optuženog i on je za ugrožavanje sigurnosti prisutnog medicinskog osoblja i doktorice u vezi s vršenjem njene funkcije, osuđen na pomenutu kaznu.

Asmir B. bio je optužen da je 22. marta, oko 12. sati, najprije verbalno, a zatim i pištoljem, prijetio ordinirajućoj doktorici.

– Nezadovoljan objašnjenjem procedure prema kojoj o produženju njegovog bolovanja jedino može odlučiti nadležna ljekarska komisija, izrevoltirano je počeo lupati rukama po stolu doktorice A.K, bacati inventar po ordinaciji, vikati i psovati. Pošto su na njen zahtjev medicinske sestre pozvale policiju, istrčao je do automobila, uzeo sportski pištolj marke Airsoft Colt, sličan pravom pištolju, ponovo ušao u ordinaciju i uperio ga iz neposredne blizine doktorici u glavu – navode iz Tužilaštva.

Plašeći se za život, A. K. ga je molila da se smiri, ali on je i dalje protestovao i mahao oružjem.

– Očekujući dolazak policije, konačno je ispustio pištolj i pobjegao iz ambulante. Postupak Asmira B. izazvao je zaprepaštenje, uznemirenost i strah za život kod prisutnih medicinskih radnica, koje nisu mogle znati kakvim im se oružjem prijeti – navodi se u optužnici.

Kako dodaju iz Tužilaštva, poslije višečasovne policijske potrage za njim na području Brčkog i Čelića, sam je došao do stanice policije u Brčkom i predao se.

U postupku pred Osnovnim sudom Distrikta, Tužilaštvo i optuženi nedavno su zaključili sporazum o priznanju krivice, u skladu s kojim je Asmir B. osuđen.

 

(Nezavisne)

Izdvojeno