bdf.brcko@gmail.com

Predstavljen idejni projekat kompleksa autobuske stanice u Brčkom

Na internet stranici Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta BiH predstavljeno je idejno rješenje nove autobuske stanice.

“Na osnovu zahtjeva Vlade Brčko distrikta BiH i u skladu sa Projektnim zadatkom urađenim od strane Kancelarije za upravljanje javnom imovinom, Zavod za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta BiH u martu 2022. godine izradio je Idejni projekat kompleksa autobuske stanice u Brčkom, na lokaciji Novo Brčko, na mjestu postojeće autobuske stanice. Potreba za izgradnjom savremene autobuske stanice u Brčkom datira još iz 80-tih godina prošlog vijeka, kada su od strane Instituta za saobraćaj u Sarajevu izvršene obimne analize i urađene studije o organizaciji javnog prevoza i ekonomskoj opravdanosti izgradnje kompleksa autobuske stanice”, kažu u Zavodu.

Postojeća autobuska stanica u Brčkom, koja je izgrađena kao privremeno rješenje i puštena u upotrebu 1999. godine, sadrži montažni objekat-biletarnicu i privremenu nadstrešnicu, bez osnovnih sadržaja koji bi trebalo da prate objekte ove namjene u skladu sa važećim propisima i savremenim potrebama korisnika javnog prevoza. Postojeći objekti i prateća infrastruktura su zbog neadekvatnog održavanja u jako lošem stanju i ne ispunjavaju ni minimum potreba korisnika javnog prevoza, te narušavaju izgled ambijenta u kome se nalaze.

“Idejnim projektom kompleksa autobuske stanice planirana je izgradnja objekata na urbanističkoj parceli površine 9.460 m². Kompleks autobuske stanice u organizacionom smislu sadrži glavni objekat autobuske stanice sa pratećim sadržajima, uključujući i komercijalne, te površine planirane za interni i stacionirani saobraćaj: prostor za dolazne perone, prostor za odlazne perone, parking za autobuse, javni parking prostor, stajalište za javni gradski prevoz, taxi stajalište, te otvorene javne prostore – stanični trg, šetalište – promenada, uređene javne i zelene površine”, ističu u Zavodu.

Idejnim projektom predložena je izgradnja modernog i funkcionalnog kompleksa autobuske stanice, koji bi u potpunosti trebalo da zadovolji potrebe korisnika ovog vida prevoza, te činiti prostornu i funkcionalnu cjelinu sa postojećim objektom željezničke stanice u neposrednoj blizini.

Kako bi nova autobuska stanica trebala izgledati, može se vidjeti u video prilogu na linku.

Za sada nema informacija kada bi ovaj projekat mogao biti realizovan, a Brčko konačno dobilo modernu i uređenu autobusku stanicu.

 

Izvor: brckodanas.com

Izdvojeno