bdf.brcko@gmail.com

Brčanski Hrvati nisu za treći entitet

Član Središnjeg odbora i drugi čovjek brčanskog HDZ-a BiH Ivo Filipović, koji obavlja funkciju potpredsjednika Skupštine Brčko distrikta, kazao je da Hrvati s područja ove lokalne zajednice nisu za treći entitet.

Govorio je i o pažnji međunarodne zajednice usmjerene na Distrikt, te o spominjanju ovog dijela BiH u kontekstu sukoba i incidenata.

Na pitanje novinara FTV – da li postoje šanse da “odavde krenu određeni incidenti”, Filipović je odgovorio:

“Ima tih grupacija, rekao bih pojedinaca, koji u određenom trenutku priželjkuju takvu situaciju, a to se događa tamo na datume koji su zakoniti ili nezakoniti”, naveo je Filipović.

Podcrtao je da se ne vidi opasnost u Brčko-distriktu.

“Uvjeren sam da neće na prostoru BiH biti nikakvih opasnosti od sukoba”, naveo je Filipović.

On također misli da postoji jedinstvo među sva tri naroda ovog distrikta. A u utjecaju politike centrala stranaka, konkretno Dragana Čovića (HDZ) Filipović je odgovorio:

“Ja ne primjećujem nikakav utjecaj. A kada je u pitanju HDZ-a – utjecaja nema. Čović se nudi, stavlja se na raspolaganje, sve što može pomoći i nije za nas tražio rješenja. Mi tražimo rješenja… Kada je u pitanju Izborni zakon, nas se puno ne dotiče pa nas manje i ‘žulja’. Ako hoćete moje osobno mišljenje, smatram da se mora izmijeniti Izborni zakon”.

Kada je riječ o zagovaranju trećeg entiteta, Filipović je bio jasan:

“Kada je u pitanju treći entitet, govorim u moje ime, a u odnosu na Hrvatke Brčko-distrikta – apsolutno ne podržavam nikakav treći entitet”.

 

 

 

Izvor: radiosarajevo.ba

Izdvojeno