bdf.brcko@gmail.com

Obilježeno 30 godina od formiranja 108/215. Viteške motorizovane brigade Brčko

Udruženje demobilisanih boraca Armije Republike BiH i Udruženje građana „Dobitnika najvećih ratnih priznanja Zlatni Ljiljan“ Brčko distrikta BiH obilježilo je 30 godina od formiranja 108/215. Viteške motorizovane brigade. Obilježavanje je započelo posjetom Centralnom mezaristanu u Gornjem Rahiću na kojem je polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odata počast šehidima i poginulim borcima AR BiH kao i na Spomeniku poginulim borcima i šehidima u centru Brčkog.

Brčanska brigada je tokom Odbrambeno-oslobodilačkog rata od 1992. do 1995. godine pretrpila ogromne gubitke u ljudstvu. Preko 556 pripadnika Armije R BiH i 176 pripadnika HVO-a dalo je svoje živote u odbrani naše domovine.

Amir Sinanović, sekretar Udruženja demobilisanih boraca AR BiH

Viteška motorizovana brigada formirana je na teritoriji rubnih područja – južnih područja na teritoriji grada Brčko, uglavnom od domaćeg stanovništva i onog koje je izbjeglo iz grada.

Ratni put Brigade bio je uglavnom na teritoriji južnog dijela grada Tuzle gdje je bilo angažovano pet bataljona i gdje su bila borbena dejstva.

Amir Smajlović, načelnik štaba brčanske Brigade

U brčanskom Domu kulture održana je Svečana akademija na kojoj je nastupio horski ansambl BZK „Preporod“ Brčko distrikt, izvođači sevdalinke i članovi dramskog društva „Arlekino“.

U okviru obilježavanja 30 godina od formiranja 108/215. Viteške motorizovane brigade u subotu, 21. maja 2022. godine, sa početkom u 18.30 sati, u zgradi Islahijeta, premijerno će biti prikazan film „Za nju vrijedi umrijeti“, redateljice i scenaristice, Lejle Zvizdić.

Izvor: plural.ba

Izdvojeno