bdf.brcko@gmail.com

Suđenje Ristaniću: Pravda biti zadovoljena izricanjem dugotrajne kazne zatvora optuženom, ne manje od 20 godina

U nastavku izlaganja završne riječi na suđenju Đorđu Ristaniću, optuženom za zločine u Brčkom, Državno tužilaštvo je reklo kako smatra da je dokazalo navode optužnice, te da će pravda biti zadovoljena izricanjem dugotrajne kazne zatvora optuženom, ne manje od 20 godina.

Drugog dana iznošenja završne riječi tužilac Seid Marušić se osvrnuo na veći broj svjedoka koji su tokom suđenja govorili o zatvaranju, maltretiranju i ubistvima na više lokacija u Brčkom, među kojima su logor “Luka”, policijska stanica, Drvena džamija, kasarna, hotel “Posavina”, te prostorije preduzeća “Laser”.

Kroz prepričavanje njihovih iskaza Marušić je ukazao da su neki od njih bili zatvoreni na jednoj ili više lokacija, gdje su bili matretirani, a da je niz njih vidio ili čuo za ubistva koja su se dešavala u tim objektima.

Tužilaštvo je skrenulo pažnju i na svjedoke koji su kazali kako su vidjeli optuženog Ristanića na nekoj od ovih lokacija. Određeni svjedoci su, prema završnoj riječi, poznavali optuženog odranije, dok drugi nisu.

Kao nekadašnji predsjednik Ratnog predsjedništva u Brčkom, Ristanić je optužen da je u periodu od aprila do decembra 1992. godine učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka i Hrvata.

U optužnici se navodi da je Ristanić, kao učesnik udruženog zločinačkog poduhvata (UZP), izvršio progon stanovništva i to ubistvima, zatvaranjem i drugim teškim oduzimanjem fizičke slobode, prisilnim preseljenjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima slične prirode učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede.

Tokom završne riječi Marušić se osvrnuo i na iskaze određenih svjedoka koji su prevozili leševe s više lokacija u Brčkom do Farme, gdje je bila iskopana jama.

Niz svjedoka, prema završnoj riječi, govorio je o maltretiranju i ubistvima u logoru “Luka”, a dio njih je navodio kako su ovaj logor napustili uz dobivene propusnice. Veći broj svjedoka je, kako je pročitao Marušić, spominjao maltretiranja i ubistva koja je počinio Goran Jelisić, kojeg je Haški sud osudio na 40 godina zatvora zbog zločina počinjenih u Brčkom.

Na kraju izlaganja, Marušić je pojasnio da su mnogi svjedoci o istom događaju svjedočili iz različitih perspektiva, te da je zbog kredibiliteta potrebno vršiti ocjene svakog pojedinačnog svjedoka.

Izjave svjedoka koje su pročitane tokom suđenja, kako je kazao Marušić, potrebno je uzeti u cjelini, a ne samo jedan njihov dio.

On se osvrnuo i na dokaze Odbrane, rekavši da oni nemaju dokaznu snagu da dovedu u pitanje istinitost svjedoka i materijalnih dokaza Tužilaštva. Marušić je dodao i kako Ristanić nije izrazio žaljenje ni kajanje tokom samog postupka.

“Ovaj postupak je jedan u nizu onih kojima čovječanstvo već decenijama uporno pokazuje besmisao ratovanja”, rekao je Marušić, dodavši da će pravda biti zadovoljena ukoliko se optuženi oglasi krivim, te mu se izrekne dugotrajna kazna zatvora, ne manja od 20 godina.

Odbrana će svoju završnu riječ iznijeti 7. juna.

 

Izvor: detektor.ba

Izdvojeno