bdf.brcko@gmail.com

Podaci Policije Brčko Distritka pokazuju da vozači duguju 2 miliona maraka za kazne

Da se ukupna dugovanja po osnovu neplaćenih saobraćajnih kazni povećavaju iz godine u godinu pokazuju I podaci policije Brčko distrikta, prema kojima vozači za kazne duguju oko dva miliona maraka.

Analizirajući stanje bezbjednosti saobraćaja na prostoru Brčkog policija je utvrdila da postoji izvjestan broj vozača koji su višestruki povratnici u izvršenju najtežih prekršaja, kaže portparol Policije Brčko distrikta Dževida Hukičević.

“ Uvidom u registar novčanih kazni utvrđeno je da znatan broj ovih vozača imaju evidentiran veliki broj prekršaja i neplaćenih kazni. Tako je tokom 2020. godine od višestrukih povratnika u izvršenju najtežih prekršaja iz oblasti saobraćaja privremeno oduzeto ukupno 26 vozila i jedan moped. Tokom 2021. godine 25 motornih vozila i jedan moped, jedno teretno i jedno priključno vozilo te jedan traktor. Za prva tri mjeseca 2022. godine privremeno je oduzeto ukupno sedam vozila”, navela je Hukičevićeva.

Minimalan iznos duga za privremeno oduzimanje vozila nije propisan zakonom već je razlog za oduzimanje sadržan u opasnosti koju prouzrokuje višestruki povratnik vršeći učestalo istovrsne prekršaje, a jedan od pokazatelja da se radi o takvom licu je i broj izrečenih i neplaćenih novčanih kazni.

“Kada govorimo o ukupnom dugovanju ukupan dug za prekršaje iz oblasti saobraćaja iznosi milion, 919 hiljada i 638 maraka , dok je ukupan broj dužnika za kazne 2.562 lica. Kada govorimo o najvećem neplaćenom dugovanju ono iznosi ukupno 57 hiljada i 470 konvertibilnih maraka za 135 izrečenih kazni . Kada policija Brčko distrikta privremeno oduzme vozilo ono se deponuje u depozit policije Brčko distrikta a potom se o tome obavještava Osnovni sud podnošenjem zahtjeva za pokretanje postupka kao i prijedlogom da se izrekne zaštitna mjera oduzimanja vozila. Potom sud odlučuje da li se osobi vozilo vraća ili se trajno oduzima, kaže Hukičević.

Ukoliko sud odluči da se vozilo trajno oduzima  policija postupa u skladu s odlukom o načinu i postupcima raspolaganja trajno oduzetih predmeta koja podrazumijeva prodaju vozila, navela je Hukičević.

 

(BN)

Izdvojeno