bdf.brcko@gmail.com

Milić: Otvoriti istragu o izjavi direktora IFIMES-a o navodnom skorom početku oružanog sukoba u Brčko Distriktu

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić pozvao je danas istražne organe u BiH, ali i nadležne međunarodne organizacije da hitno reaguju povodom izjave direktora Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane Zijada Bećirovića o navodnom skorom početku oružanog sukoba u Brčko distriktu.

On je istakao da ova izjava predstavlja eklatantan primjer krivičnog djela izazivanje vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti.

“Informisan sam da je policija distrikta već otvorila istragu, ali je potrebno da reaguju i druge domaće i strane službe, prvenstveno Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA), jer ovo predstavlja direktan udar na mir i bezbjednost u Brčkom i BiH”, rekao je Milić Srni.

On je naveo da je situacija u Brčkom potpuno drugačija, daleko od bilo kakve nestabilnosti, što mogu potvrditi i predstavnici međunarodnih organizacija i stranih ambasada koje su vrlo često u Brčkom.

Milić je podsjetio da su stanje u Brčkom kao potpuno stabilno okvalifikovali i zamjenik komandanta Vrhovne komande NATO-a za Evropu, kao i glavnokomandujući snaga EUFOR-a.

“Isto mišljenje imaju politički predstavnici i druga dva naroda u Brčkom. Zato je pravo pitanje i istragu treba usmjeriti i u tom pravcu – ko su saradnici gospodina Bećirovića u Brčkom koji daju neistinite informacije o stanju u Brčkom, u čije to ime Bećirović priziva nemire u Brčkom i ko u stvari najdirektnije krši odredbe Arbitražne odluke za Brčko?”, istakao je Milić.

 

 

(srna)

Izdvojeno