bdf.brcko@gmail.com

Usvojena odluka o privremenim koeficijentima raspodjele sredstava, Brčkom 3.55%

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH usvojio je danas odluku o privremenim koeficijentima raspodjele sredstava sa jedinstvenog računa za period april-juni ove godine po kojoj Federaciji BiH pripada 63,01 odsto, Republici Srpskoj 33,44 procenta i Brčko distriktu 3,55 odsto.

Usvojena je odluka kojom se utvrđuje iznos drugog privremenog poravnanja raspodjele preostalog iznosa indirektnih poreza između FBiH i Republike Srpske za 2021. godinu, te način njene realizacije, prema kojem je Srpska dužna FBiH da isplati 9.281.415 KM, saopšteno je iz UIO.

Upravni odbor UIO nije usvojio prijedlog odluke o privremenoj raspodjeli dijela prihoda od putarina za izgradnju auto-puteva i puteva, jer nije bilo saglasnosti među entitetima.

“S obzirom da već duže vrijeme ne postoji saglasnost među entitetskim vladama o ovoj raspodjeli, Upravni odbor je ranije usvojio zaključak o formiranju radne grupe koja će nakon svih analiza ponuditi odluku o konačnoj raspodjeli prihoda od putarine”, navodi se u saopštenju.

Upravni odbor usvojio je i odluku o visini stope kompenzatorne kamate koja iznosi 12 odsto i odnosi se na prvih šest mjeseci ove godine.

Odobreno je i mišljenje dato na prijedlog odluke o carinskoj tarifi za ovu godinu, te usvojen izvještaj o radu Uprave za prošlu godinu.

Upravni odbor UIO primio je k znanju mišljenje Uprave na izmjene i dopune Zakona o PDV-u i Zakona o akcizama u BiH, koje je već dostavljeno Parlamentarnoj skupštini BiH sa svim analizama i procjenama u vezi sa ovim zakonima.

 

 

 

(Srna)

Izdvojeno