bdf.brcko@gmail.com

Od sutra u Brčkom potpuna obustava izdavanja lijekova na recept

Apoteke Brčko distrikta će od sutra, 1. marta u potpunosti obustaviti izdavanje lijekova na recept.
Navodi se ovo u dopisu upućenom danas na adresu Fonda zdravstvenog osiguranja, ali i gradonačelnika, predsjednika Skupštine i poslanika, te šefa Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge.

Ranije smo već pisali da bi odluka brčanskog Fonda zdravstvenog osiguranja mogla građane koštati lijekova “na recept” odnosno onih lijekova koji se nalaze na esencijalnoj listi.

Predsjednica Udruženja apotekara „Apotekar“ Sarajka Slomić, ranije je za naš portal rekla da je izdavanje lijekova na recepte glavna djelatnost apoteka i ako nema adekvatne naknade za takav rad ne može se rentabilno poslovati.

„Brčko distrikt jedini u BiH izdaje terapiju i lijekove na recept za dva mjeseca i dobija se jedna naknada za tu uslugu, što nije slučaj u ostalim dijelovima naše zemlje, jer se u drugim gradovima recepti izdaju na mjesečnom nivou“, kaže Slomić.

Prema njenim riječima, cijena usluge koju je plaćao Fond do sada je bila 1,43 KM sa PDV-om.

Slomić kaže da su brčanski apotekari u nepovoljnijem položaju u odnosu na kolege iz drugih gradova i ističe da se u Kantonu Sarajevo takva usluga plaća 1,90 KM, u Zenici 1,65 KM dok je u Republici Srpskoj isto kao i u Brčkom.

U Brčkom ima 80 privatnih apoteka i najveći dio zarade dolazi im kroz poslovanje sa Fondom zdravstvenog osiguranja koji je, prema podacima iz prošle godine, za ove usluge izdvojio nešto više od 600.000,00 KM.

Cijene lijekova sa esencijelane liste koje propisuje Fond su iste po kojim se i nabavljaju od veledrogerija tako da marža na te lijekove i ne postoji, tvrde apotekari.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno