bdf.brcko@gmail.com

Srbijansko Tužilaštvo traži kaznu zatvora od 6 godina za Osmana Osmanovića

Od beogradskog suda je zatraženo da Osmanu Osmanoviću, optuženom za ratni zločin nad zarobljenicima u logoru u Gornjem Rahiću na području Brčkog 1992. godine, izrekne zatvorsku kaznu.

Tužilac Dušan Knežević zatražio je danas od Višeg suda u Beogradu da izrekne kaznu od šest godina zatvora Osmanu Osmanoviću, optuženom za zlostavljanje civila i ratnih zarobljenika u logoru “Rasadnik” u Gornjem Rahiću na području Brčkog, Bosna i Hercegovina, tokom ljeta 1992. godine.

Knežević je kazao kako smatra da je u ovom postupku utvrđeno da je Osmanović počinio zločine za koje se tereti i predložio je da sud donese osuđujuću presudu.

“Odbrana optuženog je neosnovana, u suprotnosti sa dokazima i sračunata na izbegavanje krivice”, rekao je Knežević sudu.

On je dodao da je Osmanović, kao visoki oficir u zatvoru, “bio dio sistema organizovane torture Srba zatočenih u logoru”.

“Predlažem da ga sud osudi na zatvorsku kaznu od šest godina”, rekao je Knežević.

Međutim, branilac Đorđe Dozet osporio je iskaz Vasiljka Todića, jednog od bivših logoraša, tvrdeći da, iako je ispitivan o vremenu provedenom u logoru “Rasadnik” u šest predmeta na sudu Brčko distrikta, Osmanovića nije spominjao do 2018. godine kada je protiv Osmanovića podnesena krivična prijava.

Dozet je kazao da je očigledno da je Todić prošao kroz fizičku i psihičku torturu u logoru, kao i ostali koji su tamo bili zatvoreni.

No, naveo je on, “Osman Osmanović nije učinio ništa da doprinese njihovoj katastrofi” i zatražio od suda da optuženog oslobodi krivice.

optužnici se kaže da je Osmanović bio pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a kasnije Armije BiH.

Osmanović, inače državljanin BiH, u pritvoru se nalazi od novembra 2019. godine, kada je uhapšen na granici između Srbije i BiH. Sarajevo je tražilo njegovo izručenje, ali je Beograd to odbio.

Njegovo suđenje, kada se Osmanović izjasnio da nije kriv, počelo je u junu 2020. godine.

U međuvremenu, Srbija je uhapsila još jednog bh. državljanina. Radi se o Edinu Vranju, bivšem visokom zvaničniku Federalne uprave policije.

Međutim, nakon oštrih reakcija bh. zvaničnika i sastanka tužilaca dvije zemlje u Beogradu, Vranj je pušten iz pritvora, a srpsko Tužilaštvo je predložilo da BiH preuzme njegov slučaj.

Osmanovićev advokat je kritikovao ovu odluku, rekavši da je slučaj njegovog klijenta sličan i da je on također trebao biti prebačen u BiH.

“Moram da pomenem slučaj Vranj, gdje je Tužilaštvo predložilo ustupanje predmeta, predložilo ukidanje pritvora i čovjek biva pušten na slobodu a ne predat organima Bosne i Hercegovine, a moj branjenik do danas ne može da ostvari pravo da mu se pritvor zamijeni blažom mjerom”, kazao je Dozet.

Presuda će biti izrečena 18. marta.

 

Izvor: detektor.ba

Izdvojeno