bdf.brcko@gmail.com

Akreditacija i Internacionalnom Univerzitetu Brčko Distrikta BiH

Nakon što su akreditaciju u Brčko distriktu dobili Visoka škola eMPIRICA i Evropski Univerzitet, akreditiran je i Internacionalni Univerzitet te se upisuje u Državni registar visokoškolskih ustanova u BiH.

Univerzitet trenutno obrazuje oko 400 studenata, a do sada je izdano približno 3000 diploma te je sada nakon akreditacije interes za ovim univerzitetom još veći.

”Akreditacija se već sada, za ovo kratko vrijeme pokazala kao veoma bitna. Roditelji često zovu jer bi željeli upisati svoju djecu na fakultet u idućoj akademskoj godini pa se boje da neće imati mjesta”, istaknuo je rektor Internacionalnog Univerziteta”, akademik Velimir Sotirović.

Univerzitet je osnovan prije 11 godina kada je i sadašnji rektor univerziteta, akademik Sotirović nakon boravka u SAD-u, Rusiji i mnogim drugim državama svijeta te rodnom gradu Novi Sad, odlučio doći u Brčko i pripomoći gradu u dijelu obrazovanja, pri čemu mu je mnogo pomoglo znanje koje je stekao prilikom boravka u dalekim zemljama.

”Na početku su mi rekli da neću dugo trajati, da ću kratko ostati ovdje, no ja sam tu već 11 godina. Trudimo se da univerzitet posluje što bolje i da studenti imaju najbolje uvjete za rad pa svakog tjedna imam sjednicu s profesorima i upravom gdje razgovaramo o proteklom tjednu i planovima za iduće razdoblje”, dodao je Sotirović.

Univerzitet sadrži bogat izbor studijskih programa kao što su: Učiteljski fakultet, Ekonomski fakultet, Pravni fakultet, Poljoprivredni fakultet, Saobraćajni fakultet te Informatički fakultet.

Rektor Internacionalnog Univerziteta, akademik Velimir Sotirović istaknuo je kako ima veliku podršku, ali i suradnju s gradom Brčko, uz želju da se tako i nastavi.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno