bdf.brcko@gmail.com

Demobilisani borci povratnici dobijat će naknadu, uvedeno pravo i za supruge

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je danas set izmjena zakona kojima se reguliše socijalni status boraca/branitelja i članova njihovih porodica. Kako je rekao pomoćnik resornog ministra Mirza Terzo, ovim izmjenama i dopunama zakona ispravljena je greška koja je napravljena prema demobilisanim borcima povratnicima, suprugama šehida i poginulih boraca, roditeljima poginulih boraca te djeci.

Najvažnija izmjena u svakom od tri zakona je da se uvodi “švicarska formula” prema kojoj će se za sve naknade vršiti godišnje usklađivanje i one će biti povećavane u skladu s rastom BDP-a i potrošačkih cijena,

Demobilisani borci povratnici nova kategorija

U pravo se uvode demobilisani borci povratnici u RS i Brčko, supruge preminulih demobilisanih boraca povratnika u RS i Brčko i supruge umrlih demobilisanih boraca iz FBiH.

Vlada FBiH je za ove kategorije osigurala 18,5 miliona KM i osnovica je povećana za pet posto.

Otklonjeni su i nedostaci kod supruga šehida i poginulih boraca koje su bez djece i kod djece koja su bez oba roditelja, a napravljena su i poboljšanja za RVI. Supruge RVI koje su bile mlađe od 45 godina kada su oni preminuli i nezaposlene, uvedene su u zakon.

Osnovica naknada za dobitnike najviših ratnih priznanja je povećana za 14 posto-

“Vlada FBiH je opredijeljena da ovoj populaciji zakonski da dodatnu sigurnost da ne će biti umanjenja prava, da nema zaleđivanja prava. Naknade će biti usklađivane po tzv. švicarskoj formuli, a to znači rast naknada”, naveo je Terzo.

Izmjene Zakona o demobilisanim borcima omogućile su uvođenje prava povratnicima demoblisanim borcima i suprugama umrlih demobilisanih boraca koji su se vratili na područje RS i Brčkog.

Izdvojeno