bdf.brcko@gmail.com

10 novih respiratora, donacija NATO-a i Vlade Mađarske, za Brčko Distrikt BiH

U Brčko distrikt bi u petak trebalo pristići 10 respiratora za potrebe Javne zdravstvene ustanove „Zdravstveni centar“ koji su dio donacije NATO-vog ‘Euroatlantskog centra za koordinaciju i odgovor na katastrofe’ i Vlade Republike Mađarske Bosni i Hercegovini.

Potvrdio je to predstojnik Odjela za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta Sead Šadić dodajući kako će se na ovaj način omogućiti adekvatnije pružanje zdravstvene zaštite i zdravstvenih usluga građanima Distrikta.

Prema njegovim riječima, uz predviđenih 10 respiratora, brčanskom zdravstvu će biti isporučeno i pet paleta medicinske opreme za potrebe JZU koje je Odjel osigurao u komunikaciji s međunarodnim organizacijama.

„Ovim našim potezom i dobrom željom donatora, mi smo uštedili dio novčanih sredstava ove lokalne zajednice, koji ćemo moći preusmjeriti u neke druge prioritetne stvari“, istaknuo je Šadić.

Donacijom spomenutih respiratora u ukupnoj vrijednosti od oko 370.000 eura, brčansko zdravstvo će na raspolaganju imati ukupno 22 respiratora, koji se trenutno, prije svega, koriste za pružanje adekvatne zdravstvene skrbi za pacijente oboljele od koronavirusa s teškom kliničkom slikom, a što će u značajnoj mjeri poboljšati zdravstveni sustav Distrikta.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno