bdf.brcko@gmail.com

“Poruke mržnje, bahatosti, pokazivanja nadmoći i neprosvijećenosti…”

Politička analitičarka i voditeljica Fondacije “Friedrich Ebert” u Banjoj Luci Tanja Topić izjavila je kako je poziv rukovodstva Republike Srpske da se neustavni 9. januar obilježi “dostojanstveno i mirno”, ispao “tragičan u poređenju s onim što je obilježavanje ovog datuma pratilo”.

“Poruke koje su poslane zastrašile su, ne samo nesrbe u BiH, već i odjeknule i u susjednoj Hrvatskoj. Kao da se šalju dvoslojne protivrječne poruke i kao da ne razumijemo jezik kojim se govori”, kaže Topić.

Tako je, dodala je, čin Milana Tepića (majora Jugoslavenske narodne armije koji je 1991. kod Bjelovara raznio tamošnju kasarnu jer se nije htio predati pripadnicima Zbora narodne garde (ZNG), kada je poginulo jedanaest pripadnika tadašnjeg hrvatskih snaga, deset vojnika JNA, ali i sam Tepić, op.a), “u patriotskom i nacionalnom zanosu mlađahnog gradonačelnika Banje Luke označen herojskim, dok su u Hrvatskoj tugovali za mladićima, žrtvama tog čina”.

“Poruke premijerke Srbije su grubo falsifikovanje istorije i činjenica, opravdavanje genocida koji nije pomenut niti jednom riječju kroz paralelu sa stradanjem Srba u Jasenovcu”, dodala je Topić.

Razilazimo se, istakla je, u “poimanju osnovnih civilizacijskih vrijednosti”.

“Jučerašnji dan pratio je nacionalistički folklor, bildanje nacionalnih mišića, a po dobrom starom običaju izostala je kritička samorefleksija na sopstvene zločine i patnje koje su nanesene drugima.

Najmučniji dio ovih dana bili su napadi na Bošnjake i njihove vjerske objekte u nekim gradovima RS-a, koje su bile protivne i tradiciji božićnih praznika, a koje su bile poruke mržnje, bahatosti, pokazivanja nadmoći i neprosvijećenosti. Osude od strane srpskih funkcionera su bile blage, gotovo da su izostale, samim tim okus u ustima je gorči. Na djelu se raspala priča o sopstvenoj dobroti, spremnosti na mir, dijalog, pružanju ruke”, zaključila je Topić u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

 

Izvor: S-B

Izdvojeno