bdf.brcko@gmail.com

Dodik u Brčkom: Brčko je sastavni dio R Srpske

Svečanom akademijom u Brčkom nastavljeno je obilježavanje neustavnog Dana Republike Srpske, a događaj je prisustvovao i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Između ostalog, kazao je da su Amerikanci najveći lopovi na svijetu.

Obilježavanje neustavnog Dana Republike Srpske u Brčkom nastavljeno je svečanom akademijom u Domu kulture, kojoj su prisustvovali građani, ali i pojedini službenici veličajući taj bh. entitet i 9. januara.

Ovom događaju prisustvovao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je u svom obraćanju prisutnima kazao da će proći sve nevolje, naglasivši da ne voli BiH te da je srpski narod u njoj jer mora biti.

“Ovdje smo da obilježimo 30 godina Republike Srpske i njenog postojanja. Toliko godina nam brane da obilježavamo i uporno je svaka od tih godina bila odlučujuća za nas. Nijedna se ne može izdvojiti, a da nije bilo događaja koji nije bio uperen protiv nas, naše slobode i naše republike. Nikad nam nisu dozvolili ni pristojno vrijeme da se stabilizujemo, već su nas samo napadali i željeli da izgubimo po nešto. Čitav taj proces razgradnje Dejtona je napravio od BiH paraustavnu tvorevinu i ustav, koji smo, ako se prisjetim, tražili i 1992. godine. Ali ta i ova godina ne liče nimalo jedna na drugu jer RS ​​ima konfiguraciju, teritoriju, vlast, instituciju i narod koji hoće”, kazao je Dodik.

Dodik je kazao da on nije izabran da bi uživao u komoditetu koji se, kako kaže, ponekad vidi ako se vozi u nekom automobilu, helikopteru i slično.

„Naš komoditet je ograničen svim pritiscima koji su nam nametnuti jednim dijelom međunarodnog faktora, predvođenog Amerikancima, Britancima i jednim dijelom Europske unije, u želji da prekomponuju BiH onako kako su obećali muslimanima, odnosno da će polako graditi RS i napraviti unitarnu Bosnu u kojoj nema suživota. To je sinonim za urušavanje suživota na ovim prostorima”, istaknuo je Dodik.

Kako je naveo, trenutno ne postoje nikakve vrste aspiracije, vojne ili neke druge, ali postoje političke da se Srbima osigura ravnopravan status. Kazao je i da je Brčko za RS jedan od važnih strateških tačaka.

“Ali ne u vojnom smislu, kako to oni kažu, jer oni na takav način žele rješavati stvari. Srbi se zalažu za mir. ‘Muslimani’ misle da im je ovo sada odlučna tačka u kojoj mogu nešto završiti, računaju na Bidenovu administraciju koja se vratila iz vremena Clintona. Vidjet ćete uskoro O'Briena koji će hodati ovuda i govoriti ko je lopov, a ko pošten. Ali većeg lopova i većih otimača na svijetu nema od Amerikanaca”, dodao je Dodik.

“Slijede izazovna vremena”

On je naveo da slijede izazovna vremena, naglasivši da RS u regionalnom, ali i širem kontekstu ima dosta veći značaj nego što ima unutrašnju snagu i karakter.

“Ali danas nas mnogi primjećuju kao relevantne i spremni su nas poslušati. Vidite koliko se žuči danas prosipa u Sarajevu u želji da kažu da RS sve ovo radi jer nas Vučić i Srbija navode na to. To nije tačno. Lažu ponovo. Njima smetaju jaka Srbija i uzdginuta RS koja više nije subjekt koji krpi i kreči, već gradi”, poručio je Dodik.

Kazao je da srpski narod ima pravo na slobodu i republiku.

“Bez obzira na to što je moj lični komoditet znatno ugrožen, ovim što doživljavamo moja porodica i ja u posljednje vrijeme, želim reći da vi (okupljeni, op. a) i RS možete računati na Milorada Dodika. Odgovorna nacionalna politika kojom se vodim mora da ima svoju državu. Kad ćemo to uspjeti, ne znam. Ali i ako se to ne desi za mog života, sigurno ću i tamo razmišljati da će RS jednoga dana biti svoja država. To je moj zavjet”, nastavio je Dodik.

Na kraju govora član Predsjedništva BiH je kazao da ne želi BiH u kojoj srpski narod ništa nije dobio svih ovih godina.

“U njoj smo zato što moramo biti i jer su nas tamo gurnuli. Nju su omrzli nama, jer su razgradili ustav i nametnuli nam mnogo čega što nismo htjeli. Zato je ne volimo. Ako imam prava na ličnu impresiju, drago mi je što ovdje nema zastave BiH”, zaključio je Dodik.

Skupu je danas prisustvovao i predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković, koji je kazao da se rođendan Republike Srpske obilježava u Brčkom, jer je ono zajedničko vlasništvo dva entiteta u BiH.

“Mi smo na teritoriji koja je po Dejtonu pripala i RS-u, koju smo ugradili u postojanje Brčkog. Zato imamo apsolutno pravo, želju i volju da kažemo da je Brčko sastavni dio BiH i RS-a. Ne treba se podsjećati šta je ovdje dato ljudskih života da bismo napravili, kako smo tada nazvali, koridor života. Srpski narod je uvijek bio slobodarski, a kroz vijekove smo oslobađali i druge, donosili im slobodu i sve ono što smo stvarali za Srbe. I onda smo došli u poziciju da mi, Srbi, RS i srpski narod budemo etiketirani na način da smo neki loši momci, problem BiH, remetilački faktor te da mi proizvodimo neke probleme. Jedini problem koji mi želimo je da budemo uvaženi te da ustav bude poštovan”, kazao je Višković.

“Očuvanje RS-a po svaku cijenu

Poručio je i da se Republika Srpska mora očuvati po svaku cijenu.

“Mi ćemo Republiku Srpsku očuvati, nijednog momenta ne želeći da bilo šta loše uradimo nekom drugom narodu. Sve što radimo za svoj, to želimo i za druga dva naroda. Želja Republike Srpske je za saradnju i pomoć, ali moramo biti uvažavani. Naša poruka je da apelujemo da budemo partneri, ukoliko želite opstanak i ostanak BiH, jer nje nema bez Srba i Republike Srpske”, nastavio je predsjednik Vlade RS-a.

Veličajući Republiku Srpsku, predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić kazao je da ovaj dan ne slave da bi druge provocirali, već da bi pokazali mir i demokratičnost. Očito pozivajući na otcjepljenje, Milić je nadležne u RS-u pozvao da građanima što prije osiguraju “državljanstvo Srpske”

“Želim svim ‘državljanima’ RS čestitati 30. rođendan naše republike. Bez obzira na sve pritiske, osporavanja i prijetnje i ove godine rođendan RS-a proslavljamo isljučivo s namjerom da tražimo neizmjernu ljubav prema našoj republici. RS je svojevrsno utočište i jedini razuman, prirodan i suđen odgovor na sve pokušaje da se prisustvo Srba potpuno izbriše ili njihov broj svede na statističku grešku na prostorima zapadno od Drine. RS je istovremeno demokratska tvorevina koja je nastala odlukom poslanika. Nažalost, demokratska politička volja Srba se ne poštuje”, naglasio je Milić, piše Klix.

Nastavak obilježavanja neustavnog Dana RS-a kreće se u smjeru Dodikove posjete izložbi o životu i radu kontroverznog književnika, zagovaratelja režima Slobodana Miloševića i negatora genocida u Srebrenici Petera Handkea.

 

Izvor: S-B

Izdvojeno