bdf.brcko@gmail.com

SDP pozvao NATO da rasporedi snage u Brčko Distriktu

Predsjedništvo SDP-a BiH pozivalo je NATO da, u što kraćem roku, ojača vojne snage u Brčko Distriktu i drugim neuralgičnim tačkama u Bosni i Hercegovini.

Ovo je bio jedan od zaključaka današnje sjednice Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH, gdje je usvojen je niz zaključaka kojim su definisani stavovi, principi i daljni koraci u vezi sa trenutnom situacijom u Bosni i Hercegovini, obilježenom blokadom državnih institucija i otvorenim rušenjem ustavnog poretka države.

Kako su rekli iz SDP-a, nužno je konkretnim mjerama i potezima spriječiti izbijanje oružanih sukoba u državi Bosni i Hercegovini i regionu.

“Država Bosna i Hercegovina je najveća žrtva u Evropi od Drugog svjetskog rata i međunarodna obaveza je NATO-a, u skladu sa Aneksom 1A Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, da efikasno zaštiti stanovništvo Bosne i Hercegovine od sljedbenika ideologija i politika koje su 90-ih godina počinile genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine“, kažu iz SDP-a.

Potvrdili su da smatraju da je u toku otvoreni napad na ustavnopravni poredak BiH.

“U atmosferi blokade institucija države, a posebno njenom eskalacijom nakon usvajanja posljednjih odluka NSRS smatramo da ne postoje uslovi za nastavak pregovora o Ustavnoj reformi promjeni Ustava BiH i izmjenama Izbornog zakona, kao ni drugim pitanjima koja su u ovom trenutku od sekundarnog značaja. Izabrani zvaničnici SDP BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH će nastaviti učestvovati u radu svih parlamentarnih tijela i na sjednicama domova. U tom smislu pozivamo na hitnu deblokadu rada Parlamentarne skupštine BiH i normalizaciju rada izvršne vlasti”, dodaju iz SDP-a.

Dodali su da traže od Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, kao nezaobilazne institucije Dejtonskog mirovnog sporazuma i konačnog tumača ovog međunarodnog ugovora, da u najkraćem roku, stavi van snage zakone, odluke i zaključke organa vlasti bh. entiteta RS koji su usmjereni ka rušenju ustavnog poretka države Bosne i Hercegovine.

“Tražimo od Tužilaštva BiH da, najkasnije u roku od 10 dana, obavijesti domaću i međunarodnu javnost šta su konkretno preduzeli i šta konkretno planiraju preduzeti kako bi sankcionirali pojedince koji su otvoreno napali ustavni poredak države Bosne i Hercegovine. U slučaju da se Tužilaštvo BiH ne oglasi u ovom roku, pozivamo nadležna tijela da na zakonit način pristupe utvrđivanju odgovornosti onih pojedinaca koji opstruiraju odbranu ustavnog poretka Bosne i Hercegovine”, zaključuju iz SDP-a.

 

 

Izvor: klix.ba

Izdvojeno