bdf.brcko@gmail.com

Promivisana knjiga “Život na stiku” Dževdeta Tuzlića u Brčkom

„Život na stiku“ naziv je kjige autora Dževdeta Tuzlića o njegovih 40 godina profesionalne karijere na radiju, televiziji i printanim medijima, koja je danas promovisana u Umjetničkoj galeriji Brčko distrikta.

Predstavljajući knjigu na više stotina strana teksta i dokumentarnih fotografija „Život na stiku“ koja obuhvata četiri decenije medijskog života Dževdeta Tuzlića, Novak Tanasić, novinar, Boro Kontić, direktor Media Centra Sarajevo i Izet Alečković, likovni umjetnik, svako na svoj način, složili su se da se ova knjiga može čitati i kao udžbenik za mlađe, ali i već afirmisane novinare.

Dževdet Tuzlić, autor, pojasnio je da je „Život na stiku“ jedna zbirka arhivske građe koja je bila dio njegove novinarske stvarnosti kroz više od četiri decenije.

„Ja bih uvijek s ponosom istakao da jesam novinar starog kova, jer je to podrazumijevalo jedno široko obrazovanje, ne samo iz oblasti koju pratiš, nego generalno, pa i do znanja o političkoj zblji na užem i širem nivou, kako bi kultura zauzela svoje mjesto u društvenom kontekstu koji politika najčešće kroji.

Novak Tanasić je poručio da je esencija knjige sa preko 400 strana njen sadržaj iz kojega se može puno toga naučiti, bez obzira da li se radi o mlađim ili starijim kolegama, ili ljudima koji nisu direktno vezani za novinarsku profesiju.

Boro Kontić je kazao da je Tuzlić jedan od rijetkih ljudi koji je skoro 50 godina u novinarskoj profesiji, prateći kulturni i drugi život nekada u Jugoslaviji, a sada u Bosni i Hercegovini.

Kontić je istaknuo dokumentarističku važnost knjige i potrebu njene promocije i u Brčkom radi svjedočenja o stvarnosti koju živimo, ne vezujući se strogo za bivše, sadašnje ili buduće vrijeme.

Promociju knjige „Život na stiku“ Dževdeta Tuzlića podržaao je vladin Pododjel za sport, kulturu i turizam.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno