bdf.brcko@gmail.com

Полагањем вијенца на Споменик солунском добровољцу Добри Јовановићу Уједињенa Српскa у Брчком обиљежили су Дан примирја

Полагањем вијенца на Споменик солунском добровољцу Добри Јовановићу чланови Општинског одбора Уједињене Српске у Брчком обиљежили су Дан примирја који је празник посвећен завршетку Првог свјетског рата.

Дан примирја обиљежава се широм свијета у знак сјећања на 11. новембар 1918. године, када су силе Антанте потписале примирје са Њемачком и тиме окончале Први свјетски рат.

Примирје у Првом свјетском рату потписано у шуми код француског града Компјења, у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша, и било је на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају, 28. јуна 1919. године.

Дан примирја у Првом свјетском рату представља велики датум за српску историју, јер је послије четири године голготе српски народ, уз велике жртве, успио да оствари историјску побједу над непријатељем.

Као главни мотив за амблем Дана примирја користи се цвијет Наталијина рамонда. Ријеч је о угроженој врсти цвијета која расте на истоку Србије и на планини Ниџе, на највишем врху Кајмакчалана, на којој је српска војска, под командом војводе Живојина Мишића, водила жестоке борбе против Бугара, током стварања предуслова за пробој Солунског фронта.

Симболика цвијета је вишеструка, како због станишта, тако и због имена. Цвијет је назван по краљици Наталији Обреновић, а познат је као цвијет феникс, односно чак и када се потпуно осуши, ако се залије, Наталијина рамонда може да оживи, што указује и на васкрснуће српске државе из пепела послије Првог свјетског рата.

 

Izdvojeno