bdf.brcko@gmail.com

AFERA DEDEIĆ: ŠTA KAŽE „DRUGA“ STRANA

Dvadeset i šest godina nakon okončanja rata u Bosni i Hercegovini problem korupcije ostaje jedna od glavnih prepreka u provođenju reformi koje bi dovele do uspostave funkcionalne i samoodržive zemlje. Relevantna istraživanja već godinama svrstavaju BiH u red evropskih zemalja s najvećim stupnjem korupcije, ujedno konstatirajući da su u BiH prisutni društveno najopasniji oblici korupcije. Nepostojanje političke volje, jasnih strateških okvira i mehanizama za implementaciju antikoruptivnih politika karakteristika je postratnog vremena.

U malim, administrativno specifičnim sredinama kakva je Brčko distrikt BiH, sve anomalije sistema vidljivije su i drastičnije, ali ih je, nažalost, lakše prikriti i otupiti oštricu bilo kakve borbe protiv njih. Pojedinci koji su se usudili podići glas protiv društveno štetnih radnji često su bivali, a ni danas nije drukčije, ucjenjivani, sumnjičeni, procesuirani i najčešće u sudskim postupcima oslobađani optužbi, jer su one i služile samo kao paravan za ostvarivanje konačnih nečasnih radnji.

Ostvarivanje utjecaja u institucijama Brčko distrikta BiH uske političke elite manifestiraju kroz klijentelistička ili nepotistička postavljenja na ključne pozicije u administraciji, pravosuđu, medijima, akademskoj i kulturnoj zajednici. Potpuno brisanje granice između privatno-poslovnih interesa javnih zvaničnika i javnih interesa karakteristika je svih političkih i društvenih procesa Brčko distrikta BiH, smatraju svi upućeniji analitičari.

Jedan od onih koji se najčešće nalazio na nišanu različitih interesnih grupa i pokrovitelja različitih tajkunskih interesa svakako je Ismet Dedeić. On je dugogodišnji akter u političkom i javnom životu Brčkog. Zbog istinoljubivosti i britkog jezika, nekoliko se puta našao u vrtlogu različitih afera. Iz svake je izašao kao moralni i pravni pobjednik. Da podsjetimo, nalogom supervizora za Brčko 23. 3. 2007. godine Dedeić je razriješen dužnosti savjetnika gradonačelnika u Vladi Distrikta. Zabranjeno mu je obavljanje bilo koje dužnosti u bilo kojoj javnoj instituciji Distrikta, bilo da je ta dužnost zvanična ili nezvanična, izborna, dužnost na koju se imenuje ili neka druga dužnost po bilo kom drugom osnovu. Dedeiću su zabranili čak i ulazak u prostorije u koje je pristup dozvoljen samo službenim licima u objektima u kojima su smještene javne institucije Distrikta.

Tužilaštvo i policija Brčko distrikta nakon tri godine vođenja istrage i saslušanja nekoliko desetina svjedoka donijeli su odluku da u ovom predmetu nema osnova za vođenje dalje istrage i zatvorili su taj predmet. Nakon toga, supervizor za Brčko distrikt BiH ukinuo je sramni nalog svog prethodnika i rehabilitirao Dedeića. Međutim, iako u tom slučaju nije utvrđena bilo kakva Dedeićeva odgovornost, politički protivnici i neinformirani mediji vrlo često upotrebljavaju taj supervizorski nalog kao corpus delicti.

U vrijeme gradonačelnikovanja Siniše Kisića Dedeić je vodio Odjel za urbanizam i obnovu, privredu, imovinske i pravne poslove Vlade Brčko distrikta BiH. U tom periodu vraćena je sva imovina uzurpirana tokom rata. Dedeić je potpisao preko osam hiljada rješenja za povrat imovine i isto toliko za oslobađanje te imovine. Obnovljena je sva važnija infrastruktura koja je bila potpuno uništena. Izgrađeno je (ne obnovljeno) osam hiljada kuća, koje su bolje, kvalitetnije i veće nego prije, što se i danas u Brčkom može vidjeti golim okom.

U tom periodu u Brčkom izgrađeno je 750 hiljada kvadrata poslovnog i stambenog prostora, za šta su Dedeić i tadašnji gradonačelnik Kisić procesuirani. Procesuirani su, dakle, zato što su gradili, dok su oni što su rušili slobodno šetali gradom.

U predizborno vrijeme 2016. godine Tužilaštvo Brčko distrikta BiH, po već ustaljenom receptu, na zahtjev policije Distrikta teretilo je Dedeića da je kao šef Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinsko-pravne poslove Distrikta potpisao tri rješenja kojima je, navodno, podnosiocima zahtjeva pogodovao za dodjelu određene građevinske lokacije, te da je prilikom donošenja rješenja vršio pritisak na postupajuće službenike.

Osnovni sud u Brčkom donio je oslobađajuću presudu koju je, nakon dvije godine, potvrdio i  Apelacioni sud Distrikta Brčko, kojom je Ismet Dedeić pravosnažno oslobođen svih optužbi za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, kao i protuzakonitog posredovanja, koje su mu, optužnicom Tužilaštva Brčko distrikta, bile stavljene na teret. Njegov advokat tim povodom je rekao medijima:

“Od prvog dana jasno je bilo da Dedeić nije učinio nikakvo krivično djelo i da su razlozi za njegov progon bili druge prirode. Sudu nije ponuđen nijedan dokaz koji bi ukazivao da je Dedeić počinio krivična djela koja su mu bila stavljena na teret. Pokazalo se da je cilj bio podići optužnicu i pokrenuti krivični postupak, neovisno o njegovom ishodu, i na takav način ga diskreditirati kao utjecajnog političara u Brčkom. Sud je, naravno, sudio na osnovu dokaza i oslobodio ga svih optužbi uz naknadu troškova i plata.”

Najnovija afera, po svemu sudeći, ima isti cilj i dolazi iz iste kuhinje. Spektakularnim upadom pripadnika kriminalističke i specijalne policije u prostorije Zavoda za planiranje, projektiranje i razvoj Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, u akciji kodnog naziva “Sistem”, na 48 sati slobode su lišeni Ismet Dedeić, direktor Zavoda, njegov zamjenik Ante Ilić i predsjednik Upravnog odbora Bojan Delić. Oni se sumnjiče za djela protiv službene i druge odgovornosti u vezi s procedurama kod javnog konkursa za zapošljavanje u Zavodu za planiranje, projektiranje i razvoj Brčko distrikta BiH.

Nakon toga, Osnovni sud Brčko distrikta BiH iz pritvora je oslobodio osumnjičene uz izricanje mjere zabrane obavljanja poslova direktora i zamjenika direktora, kao i zabrane sastajanja i kontakta sa svjedocima. Nakon izjave Ismeta Dedeića u emisiji FTV Mreža, javnost je saznala da je u pozadini svega osveta lokalnog moćnika zbog nezapošljavanja svog badže na mjesto šofera u Zavodu. Zanimljivo je i to da je gotovo istovremeno izvršen i pretres zgrade Skupštine Distrikta, uz policijsko obezbjeđenje “dugim cijevima”. Zakazana sjednica na kojoj je trebalo usvojiti budžet za 2021. godinu nije održana jer su prestrašeni poslanici napustili zgradu.

Dvostruki aršini zamjenika tužitelja Pava Radoša u ovom postupku kao da potvrđuju sumnju da je proces politički motiviran i usmjeren na kompromitiranje jednog od najpoznatijih brčanskih privrednika. Naime, Radoš je tražio izricanje mjere jednomjesečnog pritvora za Dedeića i Antu Ilića, dok je za predsjednika Upravnog odbora Zavoda Bojana Delića, koji je najodgovornije lice ove ustanove, tražio samo mjeru zabrane kontakta sa svjedocima, što sud nije prihvatio. Nakon emitiranja Mreže i Dedeićeve najave pres-konferencije, Tužilaštvo je ponovo zatražilo izricanje mjere pritvora za Ismeta Dedeića zbog izjave novinaru FTV, iako mu nije bila izrečena mjera zabrane davanja izjava medijima.

Nakon toga, sud je proširio mjere zabrane i na kontakte s medijima i davanje izjava o predmetu koji je u toku. Naš zahtjev da pojasni o čemu se u ovom slučaju radi Dedeić je odbio zbog izrečenih mjera, uz obećanje da će o svemu govoriti kad se slučaj okonča.

Ono što ovih dana Brčaci najčešće komentiraju u kuloarima jeste izjava glavnog tužitelja Distrikta Zekerije Mujkanovića u emisiji Mreža da se radi “o političkom utjecaju i pokušaju da se takav utjecaj pretoči u izbor onih kandidata koji su praktički bili predodređeni da se prime”. Ova je izjava u potpunoj oprečnosti s Dedeićevom tvrdnjom da je proces montiran onog trenutka kad nije izvršen nalog političara da se kao šofer zaposli badža koordinatora Vlade Brčko distrikta. Mujkanović je u istoj emisiji konstatirao da je proces zapošljavanja u Brčko distriktu “stavljen pod potpunu kontrolu politike”. S obzirom na dugotrajnost takve prakse, Brčaci se s pravom pitaju što su tužioci do sada čekali i što su konkretno po tom pitanju učinili u proteklih dvadesetak godina.

Ono što iza kulisa afere “Sistem” promiče javnosti, a posebno bošnjačkom političkom establišmentu jeste homogeniziranje srpskog političkog korpusa u skladu sa smjernicama Milorada Dodika i njegovih separatističkih nakana. Naime, brčanski SNSD provodi kampanju upisivanja u državljanstvo Republike srpske, te pojačanu propagandu u kojoj se Distrikt predstavlja dijelom teritorije RS.

Prvi čovjek brčanske policije se na funkciji još uvijek nalazi iako je povučen Zakon (po nalogu supervizora Michaela Scanlana) po kojem mu je (nelegalno) produžen mandat. Brojni su primjeri njegovog direktnog miješanja u politički život Distrikta, a zabrinuti Brčaci smatraju da je to priprema terena za stavljanje Distrikta pod kontrolu manjeg entiteta.

Osim toga, upućeni smatraju da su poslovi Zavoda za planiranje na izradi infrastrukturnih i drugih razvojnih projekata ozbiljna prijetnja monopolskoj poziciji tajkunskih lobija za ostvarenje započetih i planiranih mutnih poslova iz kojih se, između ostalog, finansiraju retrogradni politički ciljevi.

 

 

Piše: DAMIR HADŽIĆ
Izvor: https://stav.ba/vijest/kome-i-zasto-smeta-ismet-dedeic-/5502

Izdvojeno