bdf.brcko@gmail.com

EUFOR može brzo intervenirati kako bi podržao bh. agencije za provođenje zakona

Situacija do koje je doveo politički vrh Republike Srpske nakon što je visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo odredbe Krivičnog zakona kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, veličanje i nagrađivanje ratnih zločinaca, uključujući blokadu institucija, direktne i indirektne prijetnje, donošenje kontrazakona u Narodnoj skupštini RS alarm je i za međunarodnu zajednicu.

Već su zabilježeni incidenti i napadi na povratnike Bošnjake u RS nakon dizanja tenzija i izjava Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i člana Predsjedništva BiH.

Iz EUFOR-a su na konkretno pitanje Patrije da li su pojačane njihove aktivnosti i imaju li plan brzog djelovanja u slučaju eskalacije te u kojim slučajevima EUFOR može reagirati kazali:

“EUFOR pažljivo prati situaciju, ali ne daje komentare na aktuelna politička pitanja”, naveli su iz EUFOR-a.

U odgovoru koji smo iz EUFOR-a dobili u aprilu mjesecu kada je bilo aktuelna dodatna militarizacija MUP RS, a kojim Dodik i danas prijeti tražeći da se suprotstave SIPA-i ukoliko bi njihovi službenici postupali prema Krivičnom zakonu BiH odnosno hapsili zbog negiranja genocida, rečeno je da u kratkom roku mogu biti pozvane snage kako bi pojačale EUFOR u slučaju prijetnje sigurnom i stabilnom okruženju.

“Na ovaj način EUFOR može brzo intervenirati kako bi podržao bh. agencije za provođenje zakona u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja, ako za tim bude potrebe“, naveli su tada iz EUFOR-a.

 

Izvor: nap.ba

Izdvojeno