bdf.brcko@gmail.com

Još jedna brčanska obrazovna farsa: Završetak prvog polugodišta u brčanskim školama-IMA OCJENJIVANJA, NEMA OCJENJIVANJA

U brčanske škole je 15.12.2020. stiglo sljedeće zvanično obavještenje u vezi sa završetkom prvog polugodišta ( samo tri dana prije predviđenog završetka , odnosno 18.12. 2020.).

,, Poštovani,


na osnovu upita koje su imali direktori srednjih škola, a tiču se završetka prvog polugodošta i zaključivanja ocjena, obavještavam vas da ste dužni poštovati Zakon o obrazovanju, podzakonska akta, naredbe Kriznog štaba i preporuke HES-a o dezinfekciji škola. 
Nastavni kalendar za školsku  2020/2021. godinu nije do sada mijenjan i još je na snazi i u skladu snjim treba postupati. 


Ukoliko bude novih naredbi Kriznog štaba koje se tiču rada škola biće vam dostavljeni.



S poštovanjem, 



Daniela Ristanić.’’

U opštoj pometnji u koju se dovedeni prosvjetni radnici, učenici i njihovi roditelji u ove dvije sedmice koliko traje nastava za učenike podijeljene u grupe, u školama koje se još uvijek nisu uspjele ni zagrijati kako treba, obavještenje sa instrukcijama, koje malo ko može dešifrovati i pravilno protumačiti, stiglo je u pet do dvanaest.

Važno je da u Obavještenju dominira ton naredbe, podsjećanja na dužnosti i obaveze, zakonitost i poštovanje nastavnog kalendara koji se zvanično nije mijenjao, a o tome kako uskladiti kalendar i izgubljenih mjesec dana ni jedne riječi. Tako profesorima ostaje da, sa strahopoštovanjem poslušaju naredbu i zaključuju ocjene kako znaju i umiju ( jedna grupa ,,neocijenjenih ‘’ učenika je već na raspustu od prošlog petka) ili da u drugom polugodištu kad ispune predviđeni fond sati i pređu planirane sadržaje, ocijene učenike kako treba i po zakonu.

Nažalost, iako je školstvo u svojevrsnoj agoniji od početka pandemije, ništa se nije učinilo niti se čini da se nešto promijeni. Važeći zakoni nisu predvidjeli ovakve situacije, ali pošto će se ubuduće vjerovatno živjeti sa raznim vrstama virusa i pandemija, krajnji je trenutak da oni koji su plaćeni za to, ne svode svoj rad na prazne floskule, nego da se prihvate posla i osmisle kako i šta da rade prosvjetni radnici u ovakvim situacijama kada ih učenici pitaju hoće li se ili neće zaključivati ocjene, tri dana prije početka raspusta.

O tome kako to vide roditelji najbolje svjedoči komentar zabilježen u hodu kada razgoropađena mama nekog zbunjenog đaka u prodavnici trgovkinji na sav glas govori: – Prvo su rekli nema ocjenjivanja, a sad kažu ima. Zajebavaju narod i djecu, ne znaju ni oni šta rade…

 

 

M.E.P.

Izdvojeno